Voetbal, geld en het huwelijk

De Champions League stond nog in de kinderschoenen of de directe betrokkenen hadden meteen in de gaten waar het in dit Europa Cup-toernooi om draait: poen en nog eens poen. ,,Een commercieel gedrocht'', noemde trainer Louis van Gaal het nieuwe Europa Cup I-toernooi.

Zo'n jaar of vier later zijn deze woorden nog meer de waarheid geworden. Het Europa Cup-voetbal staat met een verkapte Europese competitie, maar zonder een echt kampioenengala, voor een nieuwe episode. Het aantal deelnemers van de Champions League is uitgebreid van 16 naar 32. In de eerste fase zijn er acht poules van vier teams. Alleen de nummer vier in de eindrangschikking valt af. De nummers één en twee gaan over naar de volgende fase van vier poules. De nummers drie schuiven aan in het UEFA Cup-toernooi dat na het wegvallen van het Europa Cup-toernooi voor bekerwinnaars ook fors is uitgebreid.

De dinsdag- en de woensdagavonden worden, eerst in twee blokken van drie weken, Champions League-avonden (met Feyenoord, PSV en Willem II). De donderdag is vrijgehouden voor UEFA Cup-voetbal (met Ajax, Vitesse en Roda JC). De NOS zal tot 9 december op 22 dagen rechtstreekse beelden en samenvattingen verzorgen. Voor het hele seizoen betaalt de Nederlandse Omroep Stichting naar verluidt bijna vijftig miljoen gulden voor de rechten, exclusief productiekosten en het honorarium van enkele tonnen voor analyticus Johan Cruijff. Op Canal+ zijn de Nederlandse deelnemers live te zien die het open net niet rechtstreeks kan uitzenden.

Relaties waarvan één partner niets om voetbal geeft zullen meer dan ooit op de proef worden gesteld. Een tweede televisie kan de komende weken een hoop huwelijken redden.

De hoofdrolspelers op het veld worden fysiek en mentaal steeds zwaarder belast. De roep om inkrimping van de Nederlandse competitie zal ongetwijfeld luider worden. ,,Want dit houdt natuurlijk geen paard vol'', zegt Leo Beenhakker. Niet voor niets gaf de coach van Feyenoord een van zijn beste spelers, Jon-Dahl Tomasson, vrijdag vrijaf voor de klassieker tegen Ajax om hem te sparen voor de Champions League-wedstrijd van vanavond tegen Borussia Dortmund.

Dezelfde Beenhakker heeft al aangekondigd defensief voetbal te gaan spelen als dat noodzakelijk mocht zijn om een ronde verder te komen. Geheel tegen de Nederlandse cultuur in. Ook dat heeft weer een financiële achtergrond. De penningmeesters houden de koers van de Zwitserse francs de komende maanden nauwlettend in het oog. Buiten het startgeld van 1,5 miljoen Zwitserse francs (ruim twee miljoen gulden), levert elke wedstrijd nog eens 500.000 francs op (685.000 gulden) op, plus een bonus van hetzelfde bedrag voor een overwinning of 250.000 francs (342.000 gulden) voor een gelijkspel. Wie doordringt tot de tweede fase ontvangt van de Europese voetbalunie UEFA opnieuw minimaal 6,2 miljoen gulden. De dans om het gouden kalf is weer begonnen. Iedereen profiteert mee: de sponsors, de adverteerders, de tv-zenders en de clubs. Voor de kijker zal het voetbal zonder knock-out-systeem er niet attractiever op worden. Wie durft de knop om te draaien?

Champions League (met o.a. Feyenoord-Borussia Dortmund), Ned.2, 20.10-0.30u.

    • Erik Oudshoorn