VN beschuldigd van blunders in Angola

De vredesmacht van de Verenigde Naties heeft fatale fouten gemaakt in Angola waardoor het fragiele vredesproces daar in elkaar is gestort. Dat verwijt komt van de gezaghebbende Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. De organisatie bracht gisteren een vernietigend rapport uit over de VN.

Peter Takirambudde, directeur Afrika van Human Rights Watch, noemde het toezicht van de VN in Angola ,,een regelrechte ramp''. In de vier jaar na het Vredesakkoord van Lusaka dat in 1994 werd gesloten, hebben de VN 1,5 miljard dollar besteed aan de vredesmissie in Angola. Volgens Takirambudde was dat ,,weggegooid geld''.

De VN hebben zich in Angola veel te slap opgesteld, vindt Human Rights Watch. Schendingen van het vredesakkoord werden doodgezwegen of toegedekt. Daardoor kreeg rebellenorganisatie Unita de kans zich opnieuw te bewapenen en verloor de Angolese regering alle geloof in het vredesproces. In december vorig jaar werd de burgeroorlog hervat die Angola al bijna een kwart eeuw verscheurt. Twee maanden later trokken de VN zich terug uit Angola nadat de regering daarom had gevraagd.

Human Rights Watch zegt dat de VN-Veiligheidsraad niet tot vorig jaar had moeten wachten met het afkondigen van een embargo op de verkoop van diamenten door de rebellen. Met de opbrengst van de diamantverkoop – naar schatting 1,72 miljard dollar – kon Unita jarenlang geavanceerde wapens kopen, inclusief tanks. De rebellen worden in het rapport beschuldigd van een groot aantal wreedheden, zoals het afhakken van lichaamsdelen bij zowel doden als levenden. De regering maakt zich volgens Human Rights Watch schuldig aan het leggen van landmijnen, het martelen van gevangenen en het censureren van de pers.

Een woordvoerder van de Verenigde Naties erkende dat het embargo tegen wapenleveranties aan de rebellen op grote schaal is geschonden. Maar hij onderstreepte dat de VN niet de middelen hebben om naleving af te dwingen. Dat is volgens hem de taak van de afzonderlijke lidstaten.

De VN overwegen opnieuw een vredesmissie naar Angola te sturen om het vredesproces weer op gang te brengen. Daarover valt nog deze maand een besluit. De burgeroorlog heeft naar schatting 1,7 van de elf miljoen Angolezen van hun grond verdreven. De meesten worden met hongersnood bedreigd. (AP, Reuters)