Veel opera op Gergjev Festival

Het Gergjev Festival, dat vanaf vrijdag voor de vierde keer in Rotterdam plaatsvindt, brengt naast concerten met symfonische muziek en kamermuziek veel concertant uitgevoerde opera, begeleid door de twee orkesten waarvan Gergjev chef-dirigent is: het orkest van de Kirov Opera in St. Petersburg en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Vrijdag begint het festival in De Doelen met Blauwbaards burcht van Bartók. De aanvankelijk aangekondigde half-scènische uitvoering van Verdi's Un ballo in maschera – de aanleiding tot het festivalthema `Vallende maskers' – in de Rotterdamse Ahoy' gaat niet door omdat het publiek daar na de voorstellingen van Opera in Ahoy' van de laatste jaren, een geheel geënsceneerde voorstelling zou verwachten. In plaats daarvan is er zaterdag in De Doelen een `Verdi Gala' met delen uit Aida en Don Carlo. Het concert is op het Schouwburgplein te volgen via een groot beeldscherm. Woensdag dirigeert Gergjev Wagners Parsifal.

Een belangrijk onderdeel van het een week durende Gergjev Festival is volgende week donderdag in De Doelen de projectie van een video van Skrjabins Prometheus op een scherm van dertien bij zes meter, voorzien van een lichtshow van Peter Struycken. De video wordt 26 september uitgezonden door de NPS-tv.