Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een toelichting van staatssecretaris Vermeend op de plannen voor het nieuwe belastingsstelsel en een reportage over de problemen die patiënten tegenkomen als ze van huisarts willen veranderen. TV2, 17.29-18.55u.

Netwerk. Een reportage over de Japanse Aum-sekte die in 1995 een aanslag in de metro van Tokio pleegde met het uiterst giftige gas Sarin. De leider Shoko Asahara verdween achter de tralies en de sekte leek ten dode opgeschreven. Maar inmiddels groeit Aum weer. Bijna dagelijks worden nieuwe leden ingeschreven. Verder een gesprek met staatssecretaris Vermeend over de hervorming van het belastingstelsel. Ned.1, 20.31-21.01u.

REPORTAGE

Het andere Gezicht. Portret van imam Mehtmet Uygun in het huis van bewaring van Hoorn. Hij is een van de eerste islamitische zielzorgers in een Nederlandse gevangenis. Ned.1, 21.31-21.56u.

Radar. Tweede aflevering van een zesdelige serie over de zogenoemde Trade Police, die ervoor moet zorgen dat economische fraude wordt opgespoord. TV2, 19.29-20.10u.

DOCUMENTAIRES

Noorderlicht. Amerikanen zijn al sinds de jaren vijftig bang voor onbewuste beïnvloeding via de media. In dat kader werden de embedded pictures bekend, advertenties in tijdschriften waarin sexuele symbolen verborgen zouden zitten. Je neemt ze niet bewust waar, maar het onderbewuste zou er wel degelijk gevoelig voor zijn. Op die manier word je verleid een bepaald merk whiskey te kopen. Een onderzoek naar de mogelijkheden. Ned.3, 20.20-20.50u.

Zembla. Over Nigeriaanse meisjes die uit Nederlandse asielzoekerscentra verdwijnen en in de prostitutie terecht komen. De meisjes worden meestal geronseld op het Nigeriaanse platteland. Op die manier zijn er sinds 1996 al minstens vierhonderd verdwenen. Ned.3, 21.18-22.00u.

De Cola oorlog. Deel twee van de geschiedenis van de strijd tussen Pepsi en Coca Cola. Vandaag: Hoe zowel Pepsi als Coca Cola de oorlogen van deze eeuw hebben gebruikt om hun eigen oorlog uit te vechten. Zo vroeg de Amerikaanse president Eisenhouwer Coca Cola om de troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa van Cola te voorzien; en `promootte' zijn opvolger Nixon juist weer Pepsi achter het IJzeren Gordijn. Hij was jurist bij Pepsi voor hij president werd. Ned.3, 23.25-0.15u.

SPORT

Champions League voetbal. Zie TV-vooraf. Feyenoord-Borussia Dortmund. Ned.2, 20.10-22.33u. En samenvattingen van Boavista-Rosenborg en Solna-Barcelona van 22.38-23.22u. Fiorentina-Arsenal van 23.40-0.30u.

FILMS

The Man with the Golden Gun (Guy Hamilton, 1974, Engeland). Tweede James Bondfilm met Roger Moore. Christopher Lee is de schurk. Ook met Britt Ekland, Maud Adams. SBS6, 20.3023.15u., onderbroken door reclame en het nieuwsprogramma Hart van Nederland om 22.30u.

Fletch Lives (Michael Ritchie, 1989, VS). Vervolg op Fletch (1985) voert Chevy Chase andermaal ten tonele als de investigative reporter en is persiflage op zeden, conventies en eigenaardigheden van de `gemiddelde bewoner' van de Zuidelijke Staten van de VS, zoals film, literatuur en televisie die plegen te portretteren. Een ouderwetse lachfilm. Veronica, 20.30-22.15u., met reclame.

Frankie and Johnny (Garry Marshall, 1991, VS). Romantische komedie naar Terrence McNally's toneelstuk dat bij ons onder de titel `Een nacht ijs' te zien was met Olga Zuiderhoek en Peter Faber. Kok Al Pacino onderneemt hardnekkige pogingen om serveerster Michelle Pfeiffer te verleiden met Shakespeare-citaten, grapjes en romantische redeneringen. Steracteurs als verloren zielen, op zoek naar een beetje warmte. Zie Film-vooraf. Net5, 21.30-23.40u., met reclame.

.Heartbreak Kid (Michael Jenkins, 1993, Australië). Niet met de gelijknamige film van Elaine May uit 1972 te verwarren, ontwapenende love story over 22-jarige Grieks-Australische lerares die in multi-cultureel Melbourne geheime relatie heeft met 17-jarige leerling. Fraaie hoofdrol van Claudia Karvan. Fox, 21.30-23.30u., met reclame.

Sniper (Luis Llosa, 1993, VS). In Panamese jungle gesitueerde actiethriller biedt psychologisch vlak portret van de vijandigheid tussen militaire scherpschutter Tom Berenger en diens assistent: de ambitieuze nieuwkomer Billy Zane. Veronica, 22.15-24.00u., onderbroken door reclame.

The Gambler (Károly Makk, 1997, Engeland/Nederland/Hongarije). Paneuropees maakwerk van Hongaarse veteraan Makk (1925), naar Dostojevski's roman De Speler (1866), biedt kunstige vervlechting van twee verhaallijnen: de plot van de roman, waarin een jonge privé-onderwijzer aan de roulettetafel kennis maakt met de verdorvenheid van dode zielen, en de totstandkoming van die roman. Tom Jansen is enige Nederlander met een substantiële bijrol. Ned.1, 22.28-0.02u.

La Notte (Michelangelo Antonioni, 1961, Italië/Frankrijk). Middelste deel van Antonioni's klassieke drieluik van de vervreemding (dat verder bestaat uit L'Avventura en L'Eclisse) volgt, met een minimum aan dialoog, 24 uur uit het uitgeholde huwelijksleven van de Milanese schrijver Marcello Mastroianni. ZDF, 23.55-1.50u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Uncertain Glory (Raoul Walsh, 1944, VS). Vehikel voor Errol Flynn. Franse flierefluiter zet zich tijdens Tweede Wereldoorlog in voor zijn vaderland. ARD, 0.45-2.25u., nagesynchr.

Blue (Silvio Narizzano, 1968, VS). Pretentieuze psychologische western met Terence Stamp als door Mexicaanse bandieten geadopteerde cowboy. BBC1, 1.00-2.55u.

Masters of the Universe (Gary Goddard, 1987, VS). Naar het gelijknamige speelgoed gemodelleerd sf-avontuur voor de jeugd. Met Dolph Lundgren als He-Man. Morgen, SBS6, 14.35-16.25u., met reclame.