`Saddam hongert zijn bevolking uit'

De Verenigde Staten hebben gisteren hun aanvallen op de Iraakse president Saddam Hussein opgevoerd met een rapport waarin hij wordt gebrandmerkt als hoofdschuldige voor het lijden van zijn bevolking.

De publicatie van het rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken kwam twee dagen voor een bijeenkomst in Londen van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties - de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië – over een gemeenschappelijke positie jegens Irak. Rusland, China en Frankrijk zijn voorstander van geleidelijke opheffing van de negen jaar oude handelssancties tegen Irak, die volgens Bagdad en zijn vrienden alleenverantwoordelijk zijn voor de humanitaire ramp in het land. De VS steunen een Brits-Nederlands voorstel om sommige sancties op te schorten als Irak weer gaat meewerken aan de ontmanteling van zijn massa-vernietigingswapens.

Volgens het nieuwe rapport zijn onder de olie-voor-voedselovereenkomst tussen Irak de Verenigde Naties wel degelijk voedsel en medicijnen voorhanden, maar verhindert de Iraakse regering dat deze de bevolking bereiken. ,,We horen vaak dat de sancties het Iraakse volk schaden, maar een objectieve analyse van de feiten onthult dat Irak toegang heeft tot internationale markten en het geld om voedsel te kopen, maar dat Saddam dit niet koopt of onder de behoeftigen verspreidt'', aldus een woordvoerder van het State Department. Irak mag elk half jaar voor 5,2 miljard dollar olie exporteren, waarmee het land evenveel olie-inkomsten heeft als voor de oorlog van 1991 om Koeweit. Onderminister van Buitenlandse Zaken voor het Midden-Oosten Martin Indyk beschuldigde Bagdad er tegelijk openlijk van de situatie in het land te verergeren om druk op de internationale gemeenschap uit te oefenen.

Bij het rapport waren niet eerder gepubliceerde luchtfoto's gevoegd die volgens Washington tonen welke schade Iraakse troepen aanrichten aan dorpen en steden in het shi'itische zuiden en Koerdische noorden waar sprake is van oppositieactiviteit. Een andere foto toont een voor veel geld gebouwd en dit jaar geopend recreatiecomplex voor het Iraakse leiderschap. (AFP, Reuters)