Rusland verscherpt controle na aanslag

Politie, douane en legereenheden in heel Rusland zijn overgeschakeld op een verscherpt controleregime uit angst voor nieuwe terreurdaden na die van gisteren op een woonflat in het zuiden van Moskou. Het dodental van die aanslag was aan het begin van de middag opgelopen tot 119. De explosie, de vierde met dodelijke slachtoffers in twee weken, blijkt een startschot voor de jacht op de daders.

De aan de rand van Moskou gelegerde Dzerzjinski-legerbrigade is in de Russische hoofdstad ingezet voor de bewaking van mogelijke nieuwe doelwitten, zoals winkelcentra en energiecentrales. De Russische regering en de burgmeester van Moskou leggen de schuld van de terreurgolf bij de Tsjetsjeense en Dagestaanse moslimrebellen die in de Kaukasische deelrepubliek Dagestan een ,,heilige oorlog'' zijn begonnen tegen de Russische overheersing van de Kaukasus, al heeft hun commandant, Sjamil Basajev, elke betrokkenheid ontkend. Basajev zei onder geen beding burgers om het leven te brengen.

Minister Vladimir Roesjhailo van Binnenlandse Zaken maakte vanmorgen bekend dat er drie verdachten zijn aangehouden, van wie twee in verband met het opblazen van een flat in het zuidwesten van Moskou, vorige week. Daarbij vonden 94 mensen de dood. Bij het systematisch uitkammen van opslagruimtes, loodsen en wooncomplexen in Moskou zijn volgens hem op twee verschillende plaatsen grote hoeveelheden explosieven gevonden.

De inlichtingendienst FSB – de vroegere KGB – verspreidde vanmorgen vier compositiefoto's van nieuwe verdachten. Talloze Moskovieten bellen tips aan de politie door of melden zich aan voor deelname aan burgerwachten. Met name de grenscontroles in de Kaukasus met Azerbajdzjan en Georgië zijn verscherpt, alsook de documenten- en bagagecontrole op vliegvelden en treinstations. Ook langs de toegangswegen naar Moskou worden grondige inspecties uitgevoerd.

In navolging van president Boris Jeltsin, die maandag in een televisietoespraak verklaarde dat ,,terroristen Rusland de oorlog hebben verklaard'', zijn de landelijke dagbladen in Rusland gevuld met oorlogsretoriek. Eén krant weigert de bomaanslagen nog langer ,,explosies'' te noemen. ,,Veldslagen van het Tsjetsjeense leger in de buitenwijken van Moskou'' leek de redactie adequater.