`Rembrandts op Schiphol tentoonstellen'

Staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur heeft gisteren `een spectaculair idee' bekendgemaakt om een breder publiek voor kunst te interesseren: een `vitrine-complex' op Schiphol, waar topstukken van Nederlandse musea getoond zouden moeten worden.

,,Niet alleen grafiek, maar ook schilderijen van Rembrandt'' zouden daar moeten worden tentoongesteld, zei de staatssecretaris tijdens een discussiebijeenkomst over `collectiefilialen' in Tilburg. Van der Ploeg wil `collectiefilialen' gebruiken om de vele kunstwerken die wegens gebrek aan expositieruimten in de depots van musea liggen aan het publiek te tonen. De staatssecretaris ziet daarin vooral een manier om meer mensen in contact te brengen met kunst.

,,In een groot licht-, klimaat- en brand/braakbeveiligd vitrine-complex'', zei Van der Ploeg over zijn idee voor Schiphol, ,,zouden topstukken uit Nederlandse musea een tijd lang tentoongesteld kunnen worden voor een publiek van jaarlijks tientallen miljoenen reizigers. Wil zoiets voluit scoren, dan moet het ook werkelijk gaan om een schatkamer met topstukken: Rembrandt, Jan Steen, Frans Hals, Delfts Blauw, Vincent van Gogh, Kees van Dongen, Rothko, Appel, en topstukken van archeologie. Zo'n complex zou fantastisch kunnen werken.'' Hij denkt dat Schiphol bereid zal zijn te investeren in de locatie en de vitrine.

Van der Ploeg zei verder dat hij het idee om in Middelburg alsnog het door Aldo van Eyck ontworpen museum te bouwen `interessant' vindt. Vijf jaar geleden zag de gemeenteraad van Middelburg af van de bouw van het museum dat de dit jaar overleden architect Van Eyck voor die stad ontwierp, omdat de exploitatie niet rond te krijgen was en omdat er protesten vanuit de bevolking waren. Sinds kort praten het ministerie van OCW, de provincie Zeeland en de gemeente Middelburg over de mogelijkheden het museum toch te bouwen. Directeur Rudi Fuchs van het Stedelijk Museum in Amsterdam wil er een dependance van zijn museum in onderbrengen. Van der Ploeg: ,,Het past goed in mijn beleidsprioriteit `zichtbaar maken'.''

De discussiebijeenkomst vond plaats in het gebouw van de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg van architect Maaskant, dat met sloop bedreigd wordt. Een mooi gebouw, zei Van der Ploeg, maar hij wilde niet direct zeggen of het ook geschikt zou zijn als `collectiefiliaal'.

Directeur A. Vels-Heijn van de Nederlandse Museumvereniging, die ook deelnam aan de discussiebijeenkomst, noemde ,,veel van de voorbeelden van de staatssecretaris interessant, al moet je er eerst nog eens goed over nadenken.'' Als de overheid meer geld wil investeren om meer mensen voor kunst te interesseren, bijvoorbeeld door het kunstonderwijs te versterken, dan kan zij dat geld het beste investeren in de bestaande musea, die al druk bezig zijn met kunsteducatie, zei ze.