Naschok zorgt voor paniek in Turkije

Doodsbange bewoners zijn gisteren uit de ramen gesprongen bij een nieuwe zware aardschok in het vier weken geleden door een aardbeving al ernstig getroffen Turkse noordwesten.

Door de schok, die een kracht had van 5.8 op de schaal van Richter, stortten in verscheidene steden gebouwen in. Zes mensen werden onder het puin begraven; een vrouw stierf aan een hartaanval. Meer dan 400 mensen liepen verwondingen op, als gevolg van vallend puin of door een sprong vanaf een balkon. Volgens het persbureau Anadolu werd gevreesd dat 20 mensen nog onder gebouwen vastzaten, onder wie enkele ambtenaren die juist bezig waren eerder aangerichte schade aan een gebouw te inspecteren.

Overal heerste paniek in het gebied, waar bij de beving in augustus volgens de laatste cijfers meer dan 15.500 mensen om het leven kwamen. Televisiebeelden in de kustplaats Golcuk toonden inwoners die in paniek door de straten renden.

Premier Bülent Ecevit riep op tot kalmte. Hij zei dat de bevolking van het noordwesten zal moeten wennen aan de naschokken, die volgens seismologen zeker nog zullen voortduren. ,,Ook al zal het pijnlijk en moeilijk zijn, onze mensen zullen hiermee moeten leren leven'', zei hij. ,,Het is erg belangrijk om niet in paniek te raken. Het grootste deel van de gewonden waren mensen die in paniek raakten en uit gebouwen sprongen'' uit angst anders onder puin terecht te komen.

,,Ik had net besloten om weer naar mijn eigen huis te gaan en daar de nacht door te brengen, maar ik ben nu op van de zenuwen'', zei in Golcuk een bange moeder, geflankeerd door haar drie kinderen. ,,De aarde lijkt constant te bewegen. Wat gebeurt er met ons?'' (Reuters, AP)