Miljoen Amerikanen slaan op de vlucht voor orkaan Floyd

Ruim een miljoen Amerikanen is op de vlucht voor orkaan Floyd. Kustplaatsjes, eilanden en woonwagenkampen in Florida zijn gisteren geëvacueerd. Alleen in Miami al zijn 272.000 inwoners naar hoger gelegen gebieden gevlucht.

Orkaan Floyd, die zich gisternacht boven de Bahama's bevond, bereikt windsnelheden van 250 kilometer per uur. Daarmee is het nog net geen orkaan van de zwaarste categorie (vijf). Maar de omvang van het orkaangebied is enorm: driemaal orkaan Andrew (categorie vier), die in 1992 in Florida 40 levens eiste en 160.000 gezinnen dakloos maakte. ,,Dit is geen doorsnee-orkaan. Hij is vreselijk gevaarlijk. Als hij landinwaarts gaat, zal de schade extreem of zelfs catastrofaal zijn'', aldus meteoroloog Max Mayfield.

Naast schade door wind is ook regenval een risicofactor. Orkaan Mitch (categorie vijf) had al sterk aan kracht ingeboet voordat hij vorig jaar landinwaarts ging in Centraal-Amerika. Overstromingen en modderlawines door regenval eisten desondanks ruim 9.000 levens.

Meteorologen hopen dat orkaan Floyd zich naar het noordwesten blijft bewegen, langs de Amerikaanse kust. Maar de metropool Miami bereidt zich op het ergste voor. (Reuters)