Kabelbedrijven in slag met KPN

Vier grote Nederlandse kabelbedrijven willen hun netwerken samensmeden tot een landelijk telefoonnet dat kan concurreren met KPN. Casema, UPC, Castel en Palet Kabelcom hebben daartoe een intentieverklaring getekend.

Dat is gisteren bekendgemaakt. De vier kabelmaatschappijen zeggen gezamenlijk 68 procent van de Nederlandse huishoudens te kunnen bereiken. Het nieuwe net, waarmee de kabelbedrijven goedkopere telefonie willen aanbieden, moet eind volgend jaar klaar zijn.

Het is niet voor het eerst dat kabelbedrijven proberen samen de telefoniemarkt te bestormen. Telecombedrijf Enertel, een samenwerkingsverband van kabelbedrijven en de NS, werd vorig jaar na een reeks van conflicten verkocht aan het Amerikaanse Worldport. Intussen balanceert Worldport aan de rand van een faillissement en is Enertel op zoek naar een nieuw moederbedrijf.

Telecom-toezichthouder Opta constateerde deze zomer dat ten minste driekwart van de Nederlanders nog zeker twee jaar moet wachten op telefoon via de tv-kabel. Twee jaar na de liberalisering van de telecommarkt is het telefonieaanbod van kabelbedrijven nog mager. De Opta is tevreden over de nieuwe plannen.

Volgens een woordvoerder van de brancheorganisatie Vecai van kabelaars zal de samenwerking nu wel slagen, onder meer omdat de kabelbedrijven intussen een groot deel van hun netwerk hebben aangepast voor telefoonverkeer. Daartoe zijn miljarden geïnvesteerd. Een bijkomend voordeel voor de kabelbranche is dat telefoonabonnementen aangeboden kunnen worden in combinatie met bijvoorbeeld Internet en in de toekomst interactieve televisie.

Hoewel de kabelalliantie landelijke dekking belooft, doen kabelbedrijven als Multikabel en Eneco voorlopig niet mee. ,,Wij zijn niet benaderd'', aldus een woordvoerder van Eneco vanmorgen. ,,Wij hebben nooit iets gezien in het aanbieden van telefonie aan consumenten. Het kost te veel investeringen en levert te weinig op.'' Eneco heeft wel deelgenomen in Enertel. ,,Maar dat is al weer twee, drie jaar geleden'', aldus de woordvoerder.

Van de samenwerkende kabelbedrijven is het Amsterdamse UPC de grootste. UPC biedt in een beperkt deel van het dekkingsgebied al telefonie aan. Casema, dat eerdere experimenten met telefonie heeft afgeblazen, verwacht binnen drie jaar de benodigde investering van 200 miljoen gulden terug te verdienen. In de regio waar Casema actief is, zouden voor 2002 ruim 200.000 telefoonabonnees moeten worden aangesloten. Castel levert vooralsnog alleen telefonie aan zakelijke klanten. Pnem/Mega-dochter Palet Kabelcom levert nog geen telecomdiensten. Het moederbedrijf Pnem/Mega gaat fuseren met Edon, moederbedrijf van Castel.

Marktleider KPN Telecom laat weten zich geen zorgen te maken over een tweede telefoonnet. Volgens KPN laat de kwaliteit van dit net te wensen over en ontbreekt het de kabelbedrijven aan ervaring bij het aanbieden van telefonie.