Japan grijpt in om koers yen te drukken

De Japanse overheid heeft vandaag opnieuw geïntervenieerd op de valutamarkt om stijging van de yen tegen te gaan. Ook afgelopen vrijdag greep de centrale bank in.

De yen steeg vannacht tot een koers van 106 yen tegen de dollar, 1 yen boven de koers die vorige week tot ingrijpen leidde. Door de nieuwe interventie zakte de koers 1 yen.

De jongste stijging van de Japanse munt volgde op commentaar van premier Keizo Obuchi dat de sterke yen een reflectie is van het optimisme over de Japanse economie. Japanse functionarissen haastten zich vanmorgen om te verzekeren dat de premier niet had willen zeggen dat hij ook tevreden is met een sterkere yen. Minister Miyazawa (Financiën) herhaalde vandaag zijn adagium dat Japan reageert op ,,extreme bewegingen'' in de valutamarkt. De meest recente stijging behoort volgens Miyazawa tot die categorie.

Japan is afkerig van een stijging van de yen omdat zijn exportsectoren terrein verliezen op Aziatische concurrenten en de winstmarges van Japanse bedrijven dalen. Juist nu het iets beter gaat in Japan, zijn dat geen prettige vooruitzichten. Volgens Robert Sasaki van effectenbank Jardine Fleming speelt de exportindustrie quitte bij een koers van 112 yen per dollar.