Internationale beurzen

LONDEN

Vreugde over een onverwacht laag Brits inflatiecijfer won het in Londen maar nipt van nervositeit over de Amerikaanse inflatie over augustus, die morgen bekend wordt gemaakt. Tegen het middaguur was de FTSE-index 0,5 procent hoger op 6199 punten.

FRANKFURT

Ook vandaag was de automobielsector in trek in Frankfurt, met koersstijgingen voor vooal DaimlerChrysler. De DAX-index was 0,6 procent hoger op 5478 punten.

PARIJS

Franse aandelen trokken zich vanmorgen vooral op aan de andere Europese beurzen, bij ontstentenis van relevant binnenlands nieuws. De CAC-index was 0,4 procent hoger op 4736 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vanmorgen lager gesloten. Het Nikkei-gemiddelde daalde 132,07 punten (0,74 procent) tot 17.777,22. Vooral de exportfondsen (Suzuki, Yamaha en Toshiba) verloren terrein, veroorzaakt door de sterke koers van de yen. De blik van de beleggers was gericht op de valutahandel.

Tegenover de dollar bleef de yen onveranderd sterk rond de 106 yen schommelen. Begin vorige week werd voor een dollar nog ruim 109 yen betaald.

Ook op de overige beurzen in Azië stonden de beursindices in de min. De Zuid-Koreaanse aandelenkoersen verloren gemiddeld 1,26 procent. De Hang-Sengindex in Hongkong sloot op -0,4 procent. De Australische beursindex zakte slechts licht (0,02 procent).

NEW YORK

De effectenbeurs in New York is de week rustig begonnen. Het Dow Jones-gemiddelde schommelde gisteren de hele dag binnen een kleine marge en sloot met een minimale winst van 1,90 punt op 11.030,33.