Hogerop

De eerste schooldag stond ze apart van de andere ouders. Op het kroeshaar een baseballpetje met de klep naar achteren. Aan de oren gouden hangers die schitterden tegen de zwarte huid. Naast haar haar vierjarig evenbeeld Jeffrey, in smetteloze kleren, op spiksplinternieuwe nike's en met eveneens een omgedraaid baseballpetje.

Ook na uitnodiging kwam ze het lokaal niet in. Ze keek vanuit de deuropening hoe de Chinese grootvader zijn verlegen kleindochter net zolang aanspoorde tot het kind `Goemogjufflou' zei, hoe de Marokkaanse vader met een baby op de arm zijn zoontje de laatste instructies gaf: `Jij lief, jij luisteren!' en hoe een voltallige Afghaanse familie een snikkend kind met kusjes trachtte te kalmeren.

Twee weken lang keek ze de kat uit de boom. Toen sprak ze haar eerste woord: ze volgde een opleiding, ze had thuis een computer. Zelfbewust keek ze de juf aan en zei uitdagend: `Over een half jaar ben ik interimmanager.' En by the way, had de juf al gemerkt hoe slim Jeffrey was? Hij was beslist hoogbegaafd. Ze overwoog hem op een andere school te doen. `Want juf, laten we eerlijk zijn. Dit is een zwarte school. Niet dat ik daar iets tegen heb, maar Jeffrey kan veel meer.'

De juf had gezwegen. Jeffrey sprak behoorlijk Nederlands, maar geniaal? En, o ja, mocht Jeffrey's nieuwe jasje in plaats van op de gang, in de klas hangen?

Jeffrey bleef het hele jaar op school en ging over naar de volgende groep. Het woord interimmanager werd niet meer gehoord.

Nu is het nieuwe schooljaar begonnen en vandaag heeft Jeffrey's moeder haar zoon aangemeld bij een witte school in een verre wijk zonder schotelantennes. Omdat de gymschoenen van het jongetje nog op school liggen, gaat de juf die na schooltijd brengen.

Het verveloze trappenhuis staat vol troep. Op vierhoog leunt Jeffrey's moeder tegen de deurpost. Achter haar ligt een lege hal met lege kamertjes alsof zich zojuist een scheiding heeft voltrokken. De vaste vloerbedekking zit vol vlekken. `Kom binnen', zegt ze. De enige stoel staat voor de tv die soap uitzendt. Ze doet de deur van het slaapkamertje open dat geheel in beslag genomen wordt door een tweepersoonsbed met een brandschoon satijnen overtrek. Daaronder slaapt het genie, dat al moeders dromen moet verwezenlijken.

    • Monica Metz