GROENTESOEP MET TOMME DE SAVOIE

De oudste boerenkaas van koemelk uit de Savoie en tevens representatief als Franse alpenkaas is de Tomme de Savoie. De kaas is cilindrisch van vorm met een doorsnede van circa 18 cm en een hoogte van 5 tot 8 cm. De wrongel wordt tweemaal gesneden en tussendoor verhit tot 35 graden. Door het tweemaal fijnsnijden en het tussendoor opwarmen van de wrongel wordt een halfharde kaas verkregen met een fijnkorrelige structuur. Het belangrijkste smaakbepalende element van Tomme de Savoie – afgezien van temperatuur en relatieve vochtigheid in de rijpingskelders – is de verzorging tijdens de rijping. De kaas wordt om de drie dagen gekeerd en afgewreven. Uiteindelijk verkrijgt de Tomme die kenmerkende, droge, lichtgrijze korst met minuscule rode en gele spikkels van de roodbacterie. In de wijngebieden van de Savoie is de korst van de Tomme soms bedekt met een laag ingedroogde, zwarte druivenpitten. Het is een kaas die zowel de casse croute (het klassieke stuk opengesneden stokbrood), het kaasplateau als de kookpotten dient. Savoyaards snipperen hun Tomme ook graag in de soep, gemaakt met groenten die voorhanden zijn. De tijm in de soep is `grote tijm' (Thymus pulegioides), die in malse alpenweitjes of op stenige grond hele plakkaten paarsblauwe bloempjes vormt. Bereiding: Snijd de tomaten in partjes, de overige groenten en kruiden in korte stukjes, kleine blokjes of smalle reepjes. Doe alles in een ruime pan, voeg 1 1/2 liter koud water, boter en zout toe. Laat in gesloten pan 1 1/2 - 2 uur zachtjes koken. Proef op zout en maal er vlak voor het serveren royaal peper bij. Snijd de kaas in kleine blokjes. Serveer de soep gloeiendheet en strooi in ieders soepkom wat kaasblokjes, die weldra lekker zullen smelten. Geef er brood en boter bij.

    • Florine Boucher