Gram Parsons

Het is al bijna 27 jaar geleden dat de dromerige stem van Gram Parsons voorgoed wegstierf, maar zijn kunst leeft voort. Dat wordt weer eens bewezen door een nieuw eerbewijs aan deze grondlegger van de country-rock (een jaar of zes geleden verscheen er al een eerdere aan Parsons gewijde tribute-cd). Centrale figuur op deze cd is Emmylou Harris, met wie Parsons twee klassieke platen maakte. Harris is te horen op drie nummers en ze had een belangrijks stem in de keuze van de andere artiesten. Sommige muzikanten zijn generatiegenoten van Parsons, zoals Chris Hillman en David Crosby, anderen werken duidelijk in zijn traditie, zoals Wilco en Whiskeytown. Weer anderen zijn vooral vooraanstaande country-vertolkers, zoals Lucinda Williams en Steve Earle. En natuurlijk doet ook Elvis Costello mee, die graag een countryster had willen zijn maar tot zijn spijt het stemgeluid van George Jones mist.

Het resultaat van dit alles is een fraaie verzameling van meestal goede en soms erg goede vertolkingen van het werk van de betreurde zanger/songwriter. Toch is het een cd die van de Parsons-adept enige gewenning vereist. Zo diep zitten de oorspronkelijke versies in zijn hoofd dat het in het begin heel wat ruimhartigheid kost om die andere uitvoeringen een kans te geven, vooral als ze dicht bij het origineel blijven. Whiskeytown bijvoorbeeld doet een zeer verdienstelijke poging net zo te klinken als Parsons in de breekbare `Song for You', maar voor imitaties koop je die cd natuurlijk niet. Dan is het heel wat interessanter om te horen hoe Lucinda Williams op een heel geloofwaardige manier `Return of the Grievous Angel' bij haar repertoire inlijft. Voor de meest aangrijpende vertolking zorgt Gilian Welch. Van Parsons slepende ballad `Hickory Wind' maakt ze een spookachtig, wanhopig lied van verlangen. Heel anders dan Gram Parsons, maar hij had het vast prachtig gevonden.

Div. artiesten: Return of the Grievous Angel. A Tribute to Gram Parsons. (Almo Sounds AMSD-80024)

    • Warna Oosterbaan