Eerste zege Brochard

Na de zware bergrit van zondag naar de top van El Angliru bleek gisteren Laurent Brochard in de negende rit van de Ronde van Spanje het best bestand tegen de slechte weersomstandigheden. De voormalig wereldkampioen uit Frankrijk won in regen en storm de negende etappe, van Gijon naar Los Corrales de Buelna. Abraham Olano behield de leiderstrui.

Festina-renner Brochard maakte deel uit van een kopgroep van twaalf renners die al na tien kilometer in de stromende regen uit het peloton ontsnapte. Jan Ullrich ging mee, maar de Duitser liet zich op verzoek van Telekom-ploegleider Pevenage terugzakken. In het barre weer kreeg Ullrich geen toestemming om met zijn krachten te smijten. TVM was in de kopgroep vertegenwoordigd door de Rus Sergei Oetsjakov, Rabobank had de Deen Rolf Sörensen, zaterdag ook al actief in een ontsnapping, en de Nederlander Jan Boven voorin.

De aanwezigheid van Boven in die kopgroep was niet geheel toevallig. ,,Ik had vooraf drie of vier etappes uitgezocht die me op het lijf geschreven waren'', zei de renner uit Groningen later. Boven had op de op één na laatste klim zijn medevluchters moeten laten gaan. ,,Ik ben in de etappe naar El Angliru gevallen, daar had ik vandaag nog last van. Jammer, maar er komen deze ronde nog een paar mogelijkheden.''

De groep, met verder onder meer de Zwitserse wereldkampioen Camenzind, de Spanjaard Rubiera en de Italiaan Zanini, viel in de beklimming van de laatste col (Alto Collado de Cieza, tweede categorie) uit elkaar. Achter de vluchters probeerden de Russen Ivanov en Tonkov afstand te nemen van leider Olano. Die won 44 seconden op de klimmers Jimenez, Beltran en Heras.

In de slotkilometers slaagden Brochard en Sörensen er in Camenzind, Rubiera, Miceli en Zintsjenko te achterhalen. Brochard zette in de slotkilometer aan, niemand van het viertal reageerde nog. Voor de 31-jarige Festina-coureur was het de eerste zege van het seizoen, voor de Fransen de eerste overwinning in de Vuelta. Dat is nu al meer dan het aantal Franse zeges in de laatste Tour de France. Vandaag genieten de renners een rustdag in Zaragoza.