Dieven pogen hormoonvee te stelen van AID

Twee mannen hebben geprobeerd door justitie in beslag genomen Belgische hormoonrunderen te ontvreemden. In de nacht van zondag op maandag zijn zij in Noord-Brabant op heterdaad betrapt toen ze met elf gestolen runderen in een veewagen probeerden te ontkomen.

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw en de politie onderschepten het duo. Dat heeft de woordvoerder van de AID vanmorgen desgevraagd bevestigd. Het hormonenmilieu heeft afgelopen jaren vaker geprobeerd in beslag genomen runderen terug te krijgen, zegt de AID.

De runderen maken deel van uit van een groep van honderd runderen die vrijwel zeker behandeld is met verboden groeibevorderaars. De Belgische beesten zijn vorige week aangetroffen op twee boerderijen in Noord-Brabant en Overijssel, allebei van dezelfde eigenaar.

Acht dieren zijn, nadat ze definitief `positief' waren bevonden, al vernietigd. Op de rest van de veestapel is door het openbaar ministerie in Den Bosch vorige week beslag gelegd.

Ook in België, waar de strijd van de autoriteiten tegen de `hormonenmafia' al jaren woedt, is het een bekende praktijk, zegt F. van Noppen, de broer van de door het hormonenmilieu vermoorde veearts Karel van Noppen. ,,Het komt ook voor dat de positieve runderen worden omgeruild voor schone dieren. De oormerken worden dan gewoon verwisseld.''

Op het aan het beslag onttrekken van de runderen staat maximaal twee jaar cel. De aard van het misdrijf was echter niet voldoende om de verdachten langer in verzekering te houden. Volgens de woordvoerder van de AID worden hormoononderzoeken gefrustreerd omdat verdachten na verhoor niet langer vast gehouden kunnen worden. ,,In Nederland is de strafmaat voor hormoondelicten te laag. Opsporingstechnisch schiet dat niet op", aldus de woordvoerder. De AID heeft bij Landbouw inmiddels aangedrongen op verandering van de wetgeving. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt dat.

De Belgische autoriteiten waarschuwden eind vorig jaar al voor wat genoemd wordt de 'slachtvlucht' van België naar Nederland. Door het strenge optreden tegen het hormonenmilieu in België zouden vetmesters die illegale groeihormonen gebruiken zijn uitgeweken naar Nederland. De vondst van de 'positieve' runderen met Belgische oormerken in Nederland is een nieuwe aanwijzing dat die stelling juist is. In juli werd, ook in Brabant, een kopstuk van het Belgische hormonenmilieu opgepakt nadat hij op heterdaad betrapt was op het spuiten van hormonen.

    • Joep Dohmen En
    • Koen Greven