Cohen: aanvraag voor asiel neemt af

Zo'n 45.000 asielzoekers zullen volgend jaar naar Nederland komen, zo verwacht staatssecretaris Cohen (Justitie). Dat zijn er beduidend minder dan dit jaar. Volgens de Voorjaarsnota zullen hier dit jaar 52.000 vluchtelingen asiel aanvragen.

Dat zei de bewindsman gisteren in een overleg met de Tweede Kamer over de instroom gedurende de eerste helft van dit jaar. Niet alleen in absolute zin, ook relatief is er sprake van een `trendbreuk', meent Cohen. Nederland kreeg vorig jaar nog 14 procent binnen van de totale asielstroom naar Europa, nu is dat percentage gedaald naar 9,5.In de eerste zes maanden van dit jaar kwamen minder asielzoekers naar Nederland (17.461) dan in dezelfde periode van 1998 (18.476), terwijl het aantal asielzoekers naar Europa dit jaar met bijna een derde toenam. De eerste helft van dit jaar vroegen 183.504 vluchtelingen asiel aan in Europese landen, terwijl dat er de eerste helft van het vorig jaar 138.419 waren. Duitsland kreeg de eerste zes maanden van dit jaar - zoals gebruikelijk - met 46.516 aanvragen veruit de meeste asielzoekers binnen, bijna 4.000 meer dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. De grootste stijgers zijn echter het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, waar tot en met juni van dit jaar respectievelijk 30.447 (11.921 meer) en 30.127 (15.057 meer) asielzoekers zich meldden. Nederland zakt hierdoor opnieuw een plaats in de rij van populairste asiellanden.

Van de veertien Europese landen waarvan de cijfers bekend zijn, staat Nederland nu vierde, na Duitsland, Groot Brittanië en Zwitserland. Vorig jaar rekende Cohen nog op de komst in 1999 van 60.000 tot 67.000 asielzoekers, maar hij moest dat cijfer al in april naar beneden bijstellen.

Hoewel een ruime meerderheid in de Kamer redelijk verheugd is over die afname, stelde VVD-woordvoerder Kamp gisteren ,,absoluut geen genoegen te nemen met die 45.000''. ,,Dat aantal moet drastisch terug'', aldus Kamp. Hij wil asielzoekers terugsturen naar speciale kampen in hun `regio', waar de VN-organisatie UNHCR de opvang moet regelen. ,,De UNHCR geeft nu twee miljard uit aan vluchtelingenhulp, wij 3,2 miljard gulden. En als je de indirecte kosten erbij betrekt ruim het dubbele. Dat kan niet'', aldus Kamp.