Beleggingsfondsen

In de krant van 4 september vraagt Adriaan Hiele om een goedkopere uitgave van de publicatie over beleggingsfondsen van het economisch instituut Nyfer, want die is met ƒ275 (inc. btw en verzendkosten) inderdaad aan de nogal prijzige kant. Welnu, die is er al: het Jaarboek Beleggen 1999 van de Consumentenbond (ƒ32,50). Dit boek is gebaseerd op de onderzoekgegevens van Nyfer. Er zijn wel wat verschillen tussen beide boeken: zo geeft de Consumentenbond ook veel informatie over beleggen op zichzelf en bevat de Nyfergids over meer fondsen allerlei achtergrondgegevens.

Op één punt is het boek van de Consumentenbond superieur: geeft de Nyfergids slechts de beleggingsresultaten van de afgelopen drie jaar (vanuit beleggingsoogpunt bezien feitelijk een belachelijk korte periode), de Consumentenbond geeft ook de resultaten van de afgelopen 5 en 8 jaar (daar heb je als lange termijnbelegger tenminste wat aan).

    • C. Otten