Argentinië

,,[...] het vaderland van zijn huidige vriendin kan niet en mag niet worden beschreven met behulp van karikaturen en stereotypen'', aldus H.Ph.Vogel in zijn opiniestuk van 3 september met betrekking tot het Argentinië van Maxima Zorreguieta. Ben ik helemaal mee eens. Maar Vogel doet zelf niet wat hij bepleit.

In zijn boek Geschiedenis van Latijns-Amerika (Het Spectrum, 1992) schrijft hij over de landen in Latijns Amerika: ,,De meest opvallende verschillen voor de buitenstaander betreffen de vlag, het nationale wapen en het volkslied, al vertonen ook die grote overeenkomsten.''

En: ,,Het onderlinge anderszijn berust meer op een politieke wil en op een in details verschillende geschiedenis na de onafhankelijkheidsstrijd dan op objectief vast te stellen verschillen.''

Vogel maakt dus zelf van Latijns Amerika een karikatuur, een werelddeel waar het allemaal één pot nat is. Zijn artikel getuigt van eenzelfde trieste onwetendheid. Zo schrijft hij: ,,De leiders van de junta zijn inmiddels berecht en veroordeeld en hebben hun straf uitgezeten.'' De Argentijnse juntaleiders zijn berecht en veroordeeld, dat is waar, maar hun straf hebben zij nooit uitgezeten. Immers: ze kregen levenslang, maar president Carlos Menem heeft hen in 1990 – nog geen vijf jaar na hun veroordeling! – alweer amnestie verleend.

    • Pablo Pereira Torrejón