Winnaars van Theaterfestival bekendgemaakt

De voorstelling My dinner with André van de Vlaamse toneelgezelschap Stan en Compagnie de Koe is onderscheiden met de Grote Theaterfestival Prijs (ter waarde van fl.50.000) en met de CJP Theaterfestival Trofee, een kunstwerk van Linda Molenaar. De Taalunie Toneelschrijfprijs (fl. 20.000) is toegekend aan het voor jeugdtheatergezelschap Artemis geschreven toneelstuk Stiefmoeders!! van Paul Pourveur. De winnaars werden gisteravond bekend gemaakt tijdens de feestelijke slotavond van het Theaterfestival, waarin de tien `belangwekkendste' theatervoorstellingen van het afgelopen seizoen te zien zijn geweest.

My dinner with André van Wallace Shawn en André Gregory wordt gespeeld door Damiaan De Schrijver en Peter Van den Eede. In haar rapport schrijft de dit jaar uit vijf jongeren bestaande Erejury voor de Grote Theaterfestival Prijs: ,,De twee acteurs stapten schijnbaar moeiteloos in en uit hun rol. De spanning werd drieënhalf uur stevig vastgehouden, waarbij de lange speelduur ervoor zorgde dat er een gevoel van saamhorigheid tussen spelers en toeschouwers ontstond.'' De jury van de Cultureel Jongeren Paspoort-Trofee bestond uit vier CJP-leden, die tevens eindexamenkandidaten van vier theaterscholen zijn. Beide jury's zeggen, dat de voorstelling weg van Josse Pauw (`een juweel') hun keuze zeer bemoeilijkt heeft. In Stiefmoeders!! verbeeldt Paul Pourveur volgens juryleden Mirjam Koen, Viviane de Muynck en Rinus Knobel `op uiterst liefdevolle en fantasierijke manier' het gevecht van de vijfjarige Julia die na de scheiding van haar ouders de vriendin van haar vader moet accepteren.

Volgend jaar heeft het Theaterfestival plaats van 24/8 tot 3/9 in Antwerpen en van 31/8 tot 11/9 in Amsterdam.