Weer fors verlies SPD in Duitse deelstaten

De Duitse sociaal-democratische partij SPD heeft gisteren opnieuw zwaar verlies geleden bij verkiezingen in twee deelstaten.

In het Oost-Duitse Thüringen behaalde de CDU met 51 procent van de stemmen de absolute meerderheid. De SPD kreeg slechts 18,5 procent (-11), waarmee ze zelfs minder stemmen kreeg dan de PDS van voormalige communisten (21,4). Bij gemeenteraadsverkiezingen in Noordrijn-Westfalen, de Herzkammer van de sociaal-democraten, raakte de SPD ook de macht kwijt aan de CDU. In de belangrijkste steden in het Roergebied, die tientallen jaren in handen van de SPD waren – zoals Dortmund, Keulen en Essen – werd de CDU de grootste partij. Secretaris-generaal Franz Müntefering van de SPD noemde de verliezen een ,,oorvijg'', maar ,,de weg die we ingeslagen zijn is juist''.

Met de uitslag van de verkiezingen in Thüringen is de SPD definitief haar meerderheid kwijtgeraakt in de Bondsraad (Eerste Kamer). Vorige week verloor de SPD ook al in Saarland, eerder dit jaar in Hessen. In de Bondsraad, waarin alle deelstaten zijn vertegenwoordigd, is de CDU nu met 28 van de 69 zetels de grootste partij. De SPD heeft 26 zetels. Vier deelstaten (15 zetels), waarin grote coalities van SPD met CDU of FDP regeren, onthouden zich doorgaans van stemming.

De politieke verhoudingen in de Bondsraad zijn van groot belang, omdat deze zijn goedkeuring moet geven aan de meeste beslissingen van de Bondsdag (Tweede Kamer). Als de SPD begin oktober ook in Berlijn verliest, wat de opiniepeilers voorspellen, gaan opnieuw 4 zetels naar de CDU.

Minister-president Bernhard Vogel (66) van Thüringen verklaarde vooral opgelucht te zijn dat de extreem-rechtse Duitse Volksunie (DVU) met 3,2 procent de kiesdrempel niet heeft gehaald. Ook de Groenen (2,0) en de FDP (1,0) haalden te weinig stemmen om in het parlement te komen.

,,We hebben stabiele verhoudingen in Thüringen'', zei Vogel. Hij zei dat hij niet van plan is in de Bondsraad een ,,blokkadepolitiek'' te bedrijven zoals toenmalig SPD-leider Oskar Lafontaine in het laatste regeringsjaar van Helmut Kohl deed. De SPD dwarsboomde structureel alle economische bezuinigings- en hervormingsplannen van de conservatief-liberale coalitie.

Minister-president Wolfgang Clement (SPD) van Noordrijn-Westfalen erkende dat de bijzonder lage opkomst van 40 procent een stil protest is van de SPD-kiezers over de politiek in Berlijn.

SCHRÖDER: pagina 4

    • Michèle de Waard