Vandalen zelfs bij Telstar

Het supportersgeweld is zelfs doorgedrongen tot vreedzame stadions als Sportpark Schoonenberg in IJmuiden. Een groep van zo'n twintig tot dertig supporters van Dordrecht '90 probeerde zaterdagavond zonder te betalen het stadion van Telstar binnen te dringen. Eén Dordrecht-fan werd aangehouden wegens het bezit van een slagwapen. Een aanhanger van Telstar liep een wond op boven het oog. De nieuwe voorzitter van Telstar, Anton van Kooten, beleefde zo een hectische start van zijn ambtstermijn op Schoonenberg.

Wat ging er precies mis?

Van Kooten: ,,Onze suppoosten werden door de groep omver gelopen. Nadat de politie de aanhangers van Dordrecht heeft verwijderd hebben ze alsnog betaald en zijn ze weer binnengelaten. Slechts een minderheid van tien personen heeft echt moeilijk gedaan. In de schouwburg is het ondenkbaar dat mensen zonder te betalen naar binnen willen, bij het voetbal wordt daar een sport van gemaakt.''

Als het nu ook al misgaat op Schoonenberg...

,,Tja, aan het stadion ligt het niet. Onze veiligheidsvoorzieningen zijn prima in orde. De vakken zijn gescheiden en er is een aparte ingang voor supporters van de bezoekende club. De KNVB wil dat we de aanhangers van de tegenstanders als onze eigen fans behandelen. Dat doen we dan ook.

,,Wij hebben de accommodatie juist deze zomer opgeknapt. Met behulp van een gemeentegarantie van anderhalf miljoen hebben we de oosttribune gerenoveerd. Verder is de lichtinstallatie vervangen en zijn de ruimten voor de spelers en sponsors sterk verbeterd.''

Telstar gooit de handdoek nog niet in de ring, al is start van het eerste elftal onder de nieuwe trainer Simon Kistemaker niet hoopgevend.

,,Wij hebben wel degelijk een functie in de regio. Voor meer publiek zal vaker gewonnen moeten worden. Maar het eerste elftal heeft een gewenningsperiode nodig. Kistemaker heeft acht spelers uit de eigen jeugd in zijn selectie. De jeugd bewijst ons bestaansrecht. Onze A-junioren speelden afgelopen seizoen nog de bekerfinale tegen Ajax en hadden eigenlijk moeten winnen.''