Van Walsum over rol VN

Peter van Walsum, de Nederlandse voorzitter van de Veiligheidsraad, vertelde vanmorgen tegenover het Radio 1 Journaal over de diplomatieke missie die namens de VN de de regering van Indonesië onder druk heeft gezet.

,,Ik zou die missie niet de deur uit hebben gekregen wanneer ik een mandaat had gevraagd in de Veiligheidsraad in de trant van `we gaan de Indonesische regering onder druk zetten'. Daar had ik gewoon geen concensus over gekregen. Dus wat hebben we gezegd? We sturen een missie uit om met de Indonesische regering te gaan spreken over `concrete stappen om de vreedzame tenuitvoerlegging van de uitkomst van het referendum mogelijk te maken'. Dat is natuurlijk een formulering om te huilen als je die in de krant leest, maar het is wel de enig mogelijke formulering. Maar het is geen statisch mandaat. Toen die missie eenmaal de deur uit was, heb ik zelf, tegenover de pers, wetende dat die missie zo gauw niet meer kon omdraaien, het geleidelijk scherper geformuleerd. Ik heb eerst gezegd: Indonesië moet er voor zorgen dat de orde en veiligheid worden hersteld en daar zijn twee mogelijkheden voor. Of ze doen het zelf of ze vragen het buitenland om hulp. Toen het nog een beetje verder was in die week heb ik, omdat die eerste optie al weer gepasseerd station was, gezegd: `Indonesië moet gewoon instemmen met de komst van een internationale vredesmacht.' Dat is een scenario. Dat gaat nu eenmaal zo, het kan niet anders. Maar het heeft wel gewerkt.''