Van den Broek: paars passeerde me

Eurocommissaris Van den Broek is teleurgesteld dat het kabinet-Kok zich niet heeft ingespannen voor zijn kandidatuur als secretaris-generaal van de NAVO. Hij zei dit gisteren in het tv-programma Buitenhof.

De CDA'er Van den Broek, die als Eurocommissaris wordt opgevolgd door oud-VVD-leider Bolkestein, vermoedt dat het kabinet hem voor een eventuele NAVO-kandidatuur heeft gepasseerd wegens ,,een partijpolitiek belang of persoonlijke bezwaren''.

Volgens Van den Broek heeft premier Kok hem wel in een vroeg stadium laten weten dat hij geen kans zou maken op herbenoeming in de Europese Commissie. Maar hij heeft niet te horen gekregen dat hij evenmin kans zou maken op een andere internationale functie. De premier zou zelf tegen Van den Broek hebben gezegd dat het voor Nederland moeilijk zou zijn kandidaten voor internationale posten te vinden ,,die meer ervaring hebben dan mijn persoon'', aldus de oud-minister. Hij is hierover ,,teleurgesteld omdat Nederland zo vaak zegt en ook klaagt dat het bij belangrijke internationale beslissingen en functies wat buiten de boot dreigt te vallen''.

CDA-leider De Hoop Scheffer heeft begin augustus schriftelijke vragen gesteld aan premier Kok, waarin hij informeert naar de inspanningen van de regering om een Nederlandse kandidaat naar voren te schuiven. Minister Van Aartsen antwoordde eind augustus dat Nederland niet over eigen kandidaten beschikte en meteen steun heeft gegeven aan de Brit Robertson als opvolger van secretaris-generaal Solana. De Hoop Scheffer neemt daarmee geen genoegen en heeft begin september alsnog antwoord gevraagd van premier Kok.

In NAVO-kring werd de naam Van den Broek afgelopen zomer genoemd, maar de Amerikaanse, Britse en Franse regeringen hadden snel een afspraak gemaakt over de benoeming van Robertson. De Nederlandse regering concludeerde daaruit dat een eigen kandidaat op voorhand kansloos zou zijn.