Toch fusie Elf Acquitaine en TotalFina

Het Frans-Belgische TotalFina en het Franse Elf Aquitaine hebben vanochtend een vriendschappelijke fusie aangekondigd. Daarmee komt een einde aan de overnamestrijd tussen de twee oliebedrijven.

De nieuwe combinatie heeft een omzet van 99 miljard dollar en wordt het op drie na grootste olieconcern ter wereld, na Exxon-Mobil, Shell en BP Amoco. TotalFina-topman Thierry Desmarest, de beoogd topman van de combinatie, zei vanochtend in een toelichting dat hij 1,5 miljard gulden aan synergievoordelen verwacht te behalen. Het Franse ministerie van Financiën heeft verheugd gereageerd op de aangekondigde vriendschappelijke fusie.

De fusie geschiedt via een aandelenruil. TotalFina biedt negentien aandelen voor dertien aandelen Elf, een premie van 26 procent bovenop de slotkoers van 2 juli. Een dag later begon de overnamestrijd met een bod van TotalFina dat vier aandelen over had voor elke drie aandelen Elf. TotalFina waardeerde Elf daarmee op 42 miljard euro. Dit bod werd door Elf als `vijandig' en `slecht voor de aandeelhouders' van de hand gewezen. Elf deed daarop een omgekeerd overnamebod op TotalFina ter waarde van 50,3 miljard euro.

De afgelopen weken leken de partijen dichter bij elkaar te komen. Elf-topman Jaffré wees het aanbod van TotalFina-baas Desmarest om aan de onderhandelingstafel tot een schikking te komen aanvankelijk resoluut van de hand. Bij de presentatie van de – overigens tegenvallende – halfjaarcijfers van Elf, twee weken geleden, zocht hij voor het eerst `rationele toenadering' tot TotalFina. Hij ontvouwde bij die presentatie zijn plan voor een grote oliemaatschappij én een chemiereus.

Jaffré had tot dan toe vooral als de vechtende verliezer te boek gestaan. Het grootste struikelblok voor samenvoeging van de twee oliemaatschappijen was Desmarests standpunt dat de chemietak van Elf een afzonderlijk bedrijf moest worden. Jaffré wilde daar niets van weten. Welk akkoord de topmannen hierover bereikt hadden, was bij het ter perse gaan van deze krant, nog niet bekend.