Stemming Damrak slaat om

Dat de koers van de euro vanmorgen flink verzwakte van 1,053 tot 1,032 dollar per euro was goed nieuws voor aandelenbeleggers, maar de schrikreactie van de obligatiemarkt op de koersval van de Europese munt gooide roet in het eten. De tienjaarsrente steeg op de obligatiemarkt naar 5,3 procent, het hoogste peil sinds eind 1997, en dat deed de aandelenkoersen geen goed.

Rond het middaguur noteerde de AEX-index een verlies van 2,85 punten op 588,82 punten.

De technologiefondsen Philips en Baan waren de uitblinkers op de matte beurs. Philips profiteerde van goed nieuws uit de halfgeleidersmarkt. Op de beurs in Tokio waren de hightechfondsen ook al populair. Zij profiteerden van een recordslot vrijdag van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. Philips pakte 1,85 euro op 105,85 euro. Analisten verwachten dat het fonds een oude grens van 110 euro zal gaan opzoeken.

Beleggers lijken weer wat positiever te zijn over automatiseerder Baan. Het fonds was in de ochtendhandel procentueel de hardste stijger onder de hoofdfondsen. Baan pakte 45 eurocent op 14,55 euro.

Bouwer Ballast Nedam kreeg ook vanmorgen nog tikken op de beurs. Vrijdag publiceerde het concern tegenvallende cijfers. De onderneming roept de hulp van de politiek in om openstaande rekeningen in Saoedi-Arabië geïnd te krijgen. Vrijdag liet het fonds al een veer. Vanmorgen liet de aannemer nog eens tachtig eurocent liggen op 23,20 euro.

Collega Volker Wessels Stevin, die vrijdag juist goede cijfers liet zien, onttrok zich niet aan het negatieve sentiment dat om de bouwsector hangt. Het fonds verloor twintig eurocent op 18,69. NBM-Amstelland, dat twee weken terug slechte cijfers liet zien, bleef onveranderd op 14 euro.