Snel en nerveus

Minister A. Peper (Binnenlandse Zaken) en minister J.J. van Aartsen (Buitenlandse Zaken) lieten zich onlangs uit over de gevolgen van nieuwe media. In zijn Paars II-essay noemde Peper de `netwerksamenleving' een machtsfactor waarmee ernstig rekening dient te worden gehouden. Voor Van Aartsen leidt de `proliferatie' van `klaar-terwijl-u-wacht-informatie' alleen maar tot meer onbegrip voor de werkelijkheid.

Volgens Peper geven media ,,stem aan gevoelens van onbehagen. De hoge ritmiek en frequentie zorgen voor een constante `nervositeit', vooral in de politiek.'' Van Aartsen wordt daar inderdaad nerveus van: ,,Burgers en politici scharen zich binnen luttele uren achter een of andere zaak.''

De `informatierevolutie' kent in Nederland al twee hoofdstromingen: een sociaal-emancipatoire en een liberaal-paternalistische.

Dit is een fragment uit `De Draad', de dagelijkse column van Tom Rooduijn op www.nrc.nl