Roemeense Szabo best betaalde atlete van 1999

Gabriela Szabo is de grote winnares van dit atletiekjaar. De 23-jarige Roemeense middenafstandsloopster verdiende aan prijzengeld liefst 1.015.000 dollar, ruim twee miljoen gulden. Daar zijn haar startgelden niet bij inbegrepen. Szabo, die Jos Hermens als manager heeft, won drie wereldtitels, zowel indoor (1.500 en 3.000 meter) als outdoor (5.000 meter), de Golden League en zaterdag in München ook nog het Grand Prix-klassement. ,,Ik denk niet dat ik ooit nog zo'n seizoen zal meemaken'', zei de grootverdiener.

Szabo won meer geld dan Marion Jones vorig jaar. De Amerikaanse atlete was toen koploper op de financiële ranglijst met 633.333 dollar. De sprintster liep dit seizoen veel geld mis, nadat ze eind vorige maand bij de WK in Sevilla geblesseerd raakte en daardoor zowel de finale van de Golden League als de Grand Prix misliep. Het feit dat Szabo de twee miljoen gulden won in wedstrijden die alle onder auspiciën van de internationale atletiekfederatie werden gehouden, maakt de eerste A in de naam IAAF steeds belachelijker. Die A staat voor Amateur.

In het Grand Prix-klassement bij de vrouwen moest Szabo in Munchen de strijd om de hoofdprijs uitvechten met Maria Mutola. Beide atletes hadden voor de finale van zaterdag hetzelfde aantal punten. Szabo liep op de 3.000 meter, Mutola op de 800 meter. Mutola won eerst haar race en Szabo moest daarna niet alleen haar wedstrijd winnen, maar ook nog een bepaalde tijd, sneller dan 8.45, lopen. Dat had Hermens voor haar uitgerekend. Szabo werd uiteraard eerste en bleef met 8.43,52 binnen de gestelde limiet. ,,Ik had echt geen kracht meer gehad om nog sneller te lopen'', zei Szabo. ,,Ik had me eigenlijk al neergelegd bij de tweede plaats achter Mutola.''

Bij de mannen won ook een atleet van Hermens. Bernard Barmasai werd door zijn overwinning op de 3.000 meter steeplechase eerste in het klassement van de Grand Prix. Dat leverde de Keniaan net als Szabo 250.000 dollar op. Voor Barmasai was dat een pleister op de wonde die hij opliep bij de Golden League. In die competitie werd hij uitgesloten voor de jackpot van een miljoen dollar, omdat hij een van de wedstrijden op oneerlijke wijze zou hebben gewonnen. Hij zou landgenoot Kosgei, de latere wereldkampioen, gevraagd hebben het rustiger aan te doen. Barmasai voelt zich beledigd door die aantijging, maar kondigde zaterdag aan geen verdere stappen tegen het besluit van de IAAF te zullen ondernemen. Hij wil volgend jaar het wereldrecord op de steeple verbeteren.

De Nederlander Robin Korving had zich geplaatst voor de finale van de Grand Prix. Hij werd zaterdag in Munchen zesde en streek toch nog een premie van 7.000 gulden op. Korving noemde dat na afloop ,,vakantiegeld''. ,,Ik heb jammer genoeg niet voluit kunnen lopen, omdat ik me wat zorgen maakte over mijn hamstring'', zei de hordeloper. Mark Crear won de race in 13,08, voor wereldkampioen Colin Jackson (13,17). Korving keek met gemengde gevoelens terug op zijn seizoen. ,,Ik heb mijn Nederlands record driemaal verbeterd, liep constant, maar was bij de belangrijkste wedstrijden en de WK niet op mijn best.''

Ook kogelstootster Lieja Koeman eindigde in München als zesde, met een beste prestatie van 17,86 meter. ,,Het ging beter dan bij de WK in Sevilla, maar het liep nog niet lekker.'' Koeman zocht naar een verklaring voor het slechte optreden bij de WK. ,,Eerder dit seizoen ging het stoten zo makkelijk, dat ik waarschijnlijk te hard heb doorgetraind en niet meer in vorm kon komen.''