Rente schiet naar hoogste punt in bijna twee jaar

De rente op de kapitaalmarkt is vanmorgen gestegen tot 5,3 procent. Dat is het hoogste peil sinds december 1997.

Het rendement op de Nederlandse tienjarige staatsobligatie ging vanmorgen omhoog naar 5,303 procent, nadat een verzwakking van de Europese munt, de euro, tegenover de dolar en de yen beleggers op de obligatiemarkt afschrok. Begin dit jaar bedroeg de tienjaarsrente nog 3,8 procent.

De koersval op de obligatiemarkt, die leidde tot de hogere effectieve rente op obligaties, was deels het gevolg van zwakte op de Amerikaanse obligatiemarkt vrijdagavond. Wat de marktreactie versterkte was de zwakte van de euro, die viel van een koers van 1,053 dollar per euro naar 1,032 dollar. Tegenover de sterke yen, die vanmorgen aantrok naar 107,30 yen per dollar, bereikte de euro vanmorgen de zwakste koers sinds zijn bestaan, op 110,7 yen per euro. Een zwakke euro verhoogt de kans op inflatie, waar de obligatiemarkt doorgaans negatief op reageert. De tienjaarsrente op de obligatiemarkt is leidend voor de rente op langlopende hypotheken.