PSV dankt koppositie aan arbitrale fout

Arbiter Roelof Luinge was zich ook na een verkwikkende douche van geen kwaad bewust. Overtuigd van zichzelf gaf hij tekst en uitleg over het wonderlijke incident dat in de slotfase beslissend was geweest voor de wedstrijd. Hij had De Graafschap niet benadeeld en PSV had geheel volgens de regels de vrije trap genomen waaruit de Eindhovenaren op curieuze wijze in de laatste minuut het winnende doelpunt maakten (1-2). PSV is daardoor voor het eerst sinds anderhalf jaar lijstaanvoerder van de eredivisie. Maar vraag niet hoe.

De ploeg van Erik Gerets ontsnapte op De Vijverberg aan een gelijkspel dankzij het robuuste lichaam van Luinge. In een turbulente slotfase eiste de arbiter uit Eelde een hoofdrol op. Aanvankelijk benadeelde hij PSV nog. In de 83ste minuut ging invaller Joonas Kolkka onderuit in het strafschopgebied toen hij bij de achterlijn Purrel Fränkel probeerde te passeren. Luinge stond op twintig meter afstand en constateerde een bewuste duikeling van de PSV'er in plaats van een overtreding waarvoor hij een strafschop had moeten geven.

Kolkka kreeg vervolgens tot zijn verbijstering een gele kaart voorgehouden. Luinge achteraf: ,,Hij liet zich absoluut vallen. Geen twijfel mogelijk. Daar treden we vanaf dit seizoen streng tegen op.'' Maar na bestudering van de videobeelden kon toch niet anders worden geconcludeerd dan dat Kolkka aan zijn shirt werd getrokken en ook min of meer over de knie ging bij Fränkel. Strafschop dus en zeker geen gele kaart. In het duel Feyenoord-Heerenveen nam Luinge twee weken een vergelijkbare beslissing. Toen kreeg Cruz een gele kaart na een buiteling, terwijl het er verdacht veel op leek dat doelman Vonk hem in het zestienmetergebied bij de voet pakte.

Gisteravond deed Luinge wat terug voor PSV. In de laatste minuut werd Kolkka bij de zijlijn onderuit gehaald door Fränkel. De betrokkenen duwden nog wat na, een derde speler, Eli Louhenapessy, bemoeide zich er ook mee. Luinge kwam tussenbeide, dwong met zijn forse gestalte Fränkel een paar stappen terug te doen. Ondertussen gaf Nilis aan Kolkka het sein de vrije trap te nemen. Vervolgens sprintte de Belg richting doel. Kolkka speelde de bal precies tussen `scheids' en spelers door en Nilis maakte het buitenkansje af door keeper Olyslager te passeren. Luinge hinderde Fränkel, kon niet zien dat achter zijn rug de vrije trap werd genomen en zag dus evenmin dat Louhenapessy de reglementaire afstand niet in acht nam. Toch bleef de ervaren arbiter (vijftien jaar betaald voetbal) bij de juistheid van zijn handelwijze.

Hij had niet gefloten voor het nemen van de vrije trap, maar dat is volgens de reglementen ook niet noodzakelijk. Het was dubieus dat een speler van De Graafschap op het fatale moment niet aan het spel kon deelnemen. Luinge: ,,De speler van De Graafschap (Fränkel dus, red.) was aan het bakkeleien met Kolkka. Daar moest ik tegen optreden. De bal lag klaar voor de vrije trap. Als ik het doelpunt had afgefloten, zou ik de partij die de overtreding maakte hebben bevoordeeld. Het is sneu voor De Graafschap, maar ik heb de regels juist geïnterpreteerd.''

De van Udinese overgekomen Louhenapessy kon tegen zoveel vooringenomenheid weinig inbrengen, maar stelde wel: ,,Fränkel probeerde juist te voorkomen dat de vrije trap snel werd genomen. Luinge zorgde ervoor dat er een opening ontstond waardoor Kolkka de bal op Nilis kon spelen.''

Bij het verlaten van het veld werd Luinge door woedende supporters van De Graafschap bekogeld. ,,Het waren programmaboekjes. Ik heb me niet bedreigd gevoeld'', zei de belastingambtenaar laconiek. PSV-trainer Gerets moest achteraf lachen om het incident. ,,We hebben in vriendschappelijke wedstrijden in Spanje zo twee keer een doelpunt tegen gekregen en daarvan geleerd.''

Minder vrolijk kon Gerets zijn over het spel van PSV. Drie dagen voor de eerste ontmoeting in de Champions League tegen Bayern München speelde de ploeg krampachtig. Gerets moest bekennen dat De Graafschap, voor het eerst onder leiding van de Italiaanse assistent-trainer Massimo Morales, in de tweede helft de betere ploeg was geweest. Een aantal PSV'ers ondervond nog de naweeën van interland-verplichtingen.

In de eerste helft had PSV tegen het defensief ingestelde De Graafschap met zijn krachten gesmeten in de hitte. Dat brak de ploeg na rust op. Daarom overweegt Gerets een aantal spelers woensdag een halve of een hele wedstrijd rust te geven in München. Maar het waren niet de minste krachten die op De Vijverberg vermoeidheidsverschijnselen vertoonden. Zoals zijn belangrijke pionnen op het middenveld, Van Bommel en Vogel. Ook spits Van Nistelrooy maakte een vermoeide indruk. Hij reageerde zich af op zijn trainer toen hij werd gewisseld. Gerets: ,,Dat was tegen de code die we aan het begin van het seizoen hebben afgesproken. Hij mag me verrot schelden in de kleedkamer, maar niet in het openbaar. Aan de andere kant hoeft hij mij die wissel niet in dank af te nemen.''

    • Erik Oudshoorn