POMMES DE TERRE AU VIN BLANC

Je moet maar op het idee komen om blokjes aardappel gaar te stoven in een lichtgebonden bouillon met kruiden waaraan een kleine hoeveelheid witte wijn is toegevoegd. Net genoeg om de verkregen dunne saus, waarin de blokjes aardappel uiteindelijk worden geserveerd, een verrukkelijke smaak mee te geven. Dit is echt een prijsgerecht: weinig inspanning en veel resultaat. Het is weliswaar een bijgerecht maar je hebt de handen vrij om tijdens het stoven wat visjes – schol of sliptongetjes – te bakken. Geen vormeloze lapjes vis maar hele vis met graat en al want dat is altijd lekkerder. Geen angst voor vastplakken van de vis in de pan zolang het mengsel van roomboter en plantaardige olie maar goed heet is. Desnoods wordt de vis licht gepaneerd met bloem of griesmeel en het surplus eraf te kloppen. Beter nog is te paneren met harde tarwemeel, altijd verkrijgbaar bij Italiaanse, Turkse en Marokkaanse winkels; dat geeft betere bakresultaten dan paneren met gewone bloem. Die aardappeltjes gaan als volgt. Bereiding: Snijd de aardappels in grote dobbelstenen. Smelt 25 gram van de boter in een tamelijk grote en liefst lage pan (gebruik bijvoorbeeld een hapjespan) en fruit daarin op halflaag vuur de ui tot hij zacht wordt. Draai het vuur laag, roer de bloem erdoor en laat de verkregen roux 3 minuten garen. Voeg al roerend met een garde (desnoods van het vuur af) de warme bouillon toe en klop flink zodat het mengsel klontvrij blijft. Doe dan wijn, kruiden en blokjes aardappel erbij en breng het geheel al roerend aan de kook. Stoof de blokjes aardappel, in vrijwel gesloten pan, in 15-20 minuten gaar onder nu en dan omroeren zodat de blokjes aardappel niet vastkleven aan de bodem. Proef of de saus voldoende gezouten is en maal er peper naar wens bij. Roer van het vuur af de resterende boter en de peterselie door de lichtgebonden saus. Gebakken of geroosterde vis past goed bij deze aardappeltjes maar blank vlees kan natuurlijk ook.

    • Florine Boucher