Piramidespel mikt op studenten

Het verboden piramidespel is weer terug. Er hebben zich al eenenvijftig gedupeerden gemeld, vooral studenten.

Na twee jaar van betrekkelijke rust duiken weer nieuwe, bij de wet verboden piramidespelen op. Het piramidespel dat schuilgaat onder de naam Eurostar Business Club stak in de lente van 1998 de kop op. In mei vorig jaar meldden zich prompt de eerste gedupeerden bij de Enschedese advocaat mr. J. De Jong van Lier, specialist in zaken tegen de piramidespelen.

Afgelopen vrijdag stond de teller op veertig benadeelden, vanochtend meldden zich opnieuw elf mensen die ieder voor zesduizend gulden de boot in gingen. In bijna alle 51 gevallen betrof het studenten uit Delft, Leiden en Rotterdam.

Eurostar Business Club is volgens De Jong van Lier een voortzetting van Titan, een van de grootste piramidespelen die twee jaar geleden ongeveer 120.000 mensen ieder zesduizend gulden lichter maakten. ,,Titan en Eurostar Business Club zijn handelsnaam voor dezelfde rechtspersoon in Zug, Zwitserland.'', zegt de advocaat. Het gaat om NAM AktienGesallshaft, dat ingeschreven staat aan de Weidstrasse 32 in het handelsregister van het Kanton Zug.

De telefoonlijn van de NAM AG is sinds vanochtend afgesloten. ,,Verder zijn het concept en drukwerk identiek'', aldus De Jong van Lier. Nieuw is een website waarop 47 bedrijven adverteren. Spelers kunnen met een pasje korting krijgen bij deze adverteerders. Volgens De Jong van Lier maken de adverteerders geen serieus onderdeel van het concept uit. ,,Ze zijn er slechts om te kunnen zeggen dat NAM AG een businessclub is en geen piramidespel.''

Het kantoor van Eurostar Business Club zetelt in Duitsland, aan de Steinheimerstrass in Seligenstadt. Ook hier vindt de beller geen gehoor. Een vriendelijke stem aan de andere kant van de lijn meldt dat niemand van het bedrijf aanwezig is. Het is onduidelijk of justitie een onderzoek is begonnen tegen Eurostar Business Club. Jusitie en De Jong van Lier willen hier geen commentaar op geven. Van de recente gedupeerden heeft één student, uit Ede, aangifte gedaan bij de politie in Oss. Maar het onderzoek in Oss staat op een laag pitje, omdat de politie weinig kan met één aangifte, aldus een politiewoordvoerder.

Eurostar Business Club recruteert nieuwe piramideleden met opzet onder studenten, omdat zij beschikken over een hecht sociaal netwerk. Dat studenten meedoen aan het piramidespel is volgens de advocaat niet opmerkelijk. ,,Het heeft niets te maken met intelligentie. Je doet niet mee op basis van koele analyse, maar door emoties. Jan en alleman is gevoelig voor de manipulatieve technieken.''

De eerste kennismaking met het spel gaat vaak via een vertrouwd persoon, zoals een kennis of vriend. Op een bijeenkomst voor aspirant-piramideleden, in het Van der Valkhotel Nuland in Oss, komen de mensen in een `sekte-achtige omgeving', aldus betrokken studenten. De nieuwe `kleine ondernemer' – jargon voor een speler – moet een geheimhoudingsverklaring tekenen, voorzien van boetebepalingen mocht de persoon zijn zwijgplicht doorbreken. Met een inzet van `slechts' 5.990 gulden kunnen de deelnemers ,,stinkend rijk'' worden. Voorwaarde is wel dat de speler vier andere mensen `inbrengt', zodat de geldpiramide van onderaf aangroeit en het lid naar de hoogste regionen kan doorstoten.

Eurostar Business Club biedt hulp bij de financiering van het geldbedrag. De Jong van Lier: ,,Uit de verhalen blijkt dat de studenten wordt geadviseerd naar de Rabobank te gaan, omdat de filialen van deze bank gemakkelijker zijn in het afgeven van kredieten.'' Rabobank Nederland zegt op de hoogte te zijn van de praktijken, maar vindt dat het niet haar verantwoordelijkheid is de studenten te vragen wat ze met de lening doen, aldus een woordvoerder van Rabobank Nederland.

    • Wendy Traa