Oppositie Pakistan mag niet betogen

De Pakistaanse politie heeft zaterdag in de zuidelijke steden Karachi en Hyderabad duizenden mensen opgepakt om een algemene staking en een demonstratie tegen de regering van premier Sharif te voorkomen.

Volgens de oppositiepartijen in Pakistan werden zeker 6.000 demonstranten gearresteerd. De oppositie heeft zich verenigd in een politiek blok dat heeft aangekondigd een serie stakingen en protestacties te voeren totdat premier Sharif is afgetreden. Volgens de politie zouden de arrestanten vandaag weer worden vrijgelaten als ,,een gebaar van goede wil'', aldus een woordvoerder van premier Sharif. De regering heeft de stakingen en demonstraties verboden.

Volgens getuigen gebruiken honderden politiemensen in Karachi traangas om de demonstranten uiteen te slaan. De demonstratie viel samen met de 51ste sterfdag van Mohammed Ali Jinnah, de stichter van Pakistan.

,,De Pakistaanse regering werkt als een militaire dictatuur'', zei Hussain Haqqani, woordvoerder van de gezamenlijke oppositie. ,,Nawaz Sharif en zijn volgelingen hebben besloten hun democratische masker af te leggen. Sinds de militaire dictatuur is dit soort maatregelen niet meer genomen in Pakistan.''

De oppositiepartijen, aangevoerd door de Volkspartij van oud-premier Benazir Bhutto, protesteren met de stakingen tegen de economische malaise in Pakistan en tegen de invoering van belastingen voor de middenstand. De Pakistaanse economie is sinds de economische sancties na de kernproeven van vorig jaar nagenoeg failliet. De internationale monetaire instituten hebben nieuwe leningen aan Islamabad opgeschort totdat er een drastische verandering in het financiële beleid komt, waaronder de invoering van belastingen. Daarnaast protesteert de oppositie tegen de vernederende `overgave' van premier Sharif in de recente bijna-oorlog met India om de betwiste deelstaat Kashmir. De partijen vinden dat Sharif Pakistan heeft `verkocht' aan de Verenigde Staten toen hij in juli met president Clinton overeenkwam om honderden militante moslims terug te trekken uit de bergen rondom Kargil in het Indiase deel van Kashmir.

Bhutto is zelf uit Pakistan gevlucht omdat zij tot vijf jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens corruptie. Zij leeft, net als enkele andere belangrijke oppositieleiders, in Londen.