Opnieuw flat verwoest door bom in Moskou

President Boris Jeltsin heeft in heel Rusland verscherpte veiligheidsmaatregelen afgekondigd nadat bij een zware bomaanslag in Moskou vanmorgen, voor de derde keer in tien dagen, een flatgebouw met bewoners en al is opgeblazen.

De explosie had plaats om vijf uur vanochtend. Van het acht verdiepingen hoge gebouw is geen steen op de andere blijven staan. Aan het begin van de middag hadden reddingswerkers 36 lijken uit het puin gehaald. Het dodental stijgt met het uur en kan oplopen tot boven de honderd. Behalve op federaal niveau in heel Rusland, zijn vanmorgen in Moskou buitengewone anti-terroristische maatregelen van kracht geworden.

Volgens de Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov, die vanmorgen spoedoverleg pleegde met president Jeltsin in het Kremlin, is er geen sprake van het uitroepen van de noodtoestand. Wel wordt in heel Rusland de bewaking opgevoerd bij kerncentrales, olieraffinaderijen, stations, vliegvelden en markten. Premier Vladimir Poetin is teruggeroepen van de economische top in Nieuw Zeeland.

Burgemeester Loezjkov noemde de daders ,,Tsjetsjeense gangsters''. Met het moedwillig opblazen van flatgebouwen zouden zij wraak nemen voor de bombardementen van de Russische luchtmacht in de deelrepubliek Dagestan, vanwaar ze een `heilige oorlog' tegen Rusland voeren.

Tijdens het reddingswerk vanochtend zouden twee zakken met explosieven zijn ontdekt in een school en een aanpalende flat. De omgeving werd daarop ontruimd. Of het om een vals alarm ging, is nog niet duidelijk, maar de overhaaste evacuatie geeft aan hoe gespannen de sfeer in Moskou is.

De jongste bomaanslag verstoorde een nationale dag van rouw. President Jeltsin had daartoe vrijdag een decreet ondertekend in verband met de herdenking van de ruim 150 dodelijke slachtoffers die er de afgelopen tien dagen vielen bij twee soortgelijke aanslagen, de ene in de Zuid-Russische stad Boejnaksk, de ander in een buitenwijk van Moskou.

De Russische inlichtingendienst FSB is een klopjacht begonnen naar een donkerharige man met een bril die in het bezit zou zijn van het paspoort van Moechit Laipanov, een 53-jarige Kaukasiër die eerder dit jaar bij een auto-ongeluk is omgekomen. Een firma die op naam stond van deze Laipanov had opslagruimte gehuurd in het vorige week opgeblazen gebouw. Vanmorgen maakte de FSB bekend dat dezelfde firma ook gebruik maakte van een vertrek in de vandaag getroffen flat.

REPORTAGE: pagina 4