Noord-Korea belooft voorlopig geen raket te testen

Noord-Korea heeft tijdens onderhandelingen met de Verenigde Staten in Berlijn ingestemd met wat neerkomt op bevriezing van het testen van ballistische raketten. Washington op zijn beurt is van plan bepaalde economische sancties tegen Noord-Korea te versoepelen.

Dat heeft een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris vandaag meegedeeld in Auckland, waar een topconferentie van de Asia Pacific Economic Cooperation (APEC) plaatsheeft. De VS en Aziatische landen hadden zich grote zorgen gemaakt over de mogelijkheid van een Noord-Koreaanse test met een lange-afstandsraket. Noord-Korea testte vorig jaar een drietrapsraket, en er waren aanwijzingen dat het zich opmaakte voor een nieuwe test.

De Amerikaanse Nationale veiligheidsadviseur, Sandy Berger, zei in Auckland dat Noord-Korea in Berlijn te kennen had gegeven dat het voor de duur van de onderhandelingen met de VS over verbetering van de onderlinge relaties zich zou onthouden van testen van lange-afstandsraketten. Berger noemde de Noord-Koreaanse opstelling ,,een belangrijke eerste stap om aan onze zorgen tegemoet te komen''. ,,In dit proces gaan we stap voor stap vooruit, maar ik denk dat we in de goede richting gaan.''

In een gezamenlijke verklaring die gisteren in Berlijn werd uitgegeven aan het eind van zesdaagse onderhandelingen, werd alleen meegedeeld dat beide landen het eens waren geworden ,,een positieve atmosfeer te handhaven die meehelpt aan verbetering van de bilaterale relaties en vrede en veiligheid in Noordoost-Azië en het Aziatisch-Pacifische gebied''. De eerste reacties waren dan ook voorzichtig. De Japanse premier, Keizo Obuchi, zei vanochtend in Auckland niet te denken dat Pyongyang definitief heeft besloten geen raket te lanceren. ,,Ik zei het als een stap naar bevriezing van een lancering, maar ik zie het akkoord niet als een teken dat het noorden een lancering volledig heeft opgegeven'', zei hij. De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hong Soon-young, zei in Auckland tegenover het persbureau Yonhap dat Noord-Korea zijn testprogramma ,,voorlopig'' had stopgezet.

De spanningen tussen de twee Korea's waren de afgelopen maanden alleen toegenomen, met name over de omstreden, door de Verenigde Naties vastgestelde grens in de Gele Zee. In juni raakten marine-eenheden van beide landen daar slaags. En slechts uren voor het begin van de jongste onderhandelingen in Berlijn zwoer Noord-Korea geweld te zullen gebruiken als Zuid-Koreaanse schepen de door Pyongyang zelf afgekondigde zeegrens schonden. (Reuters, AP, AFP)