Nederlanders Selfkant in de gemeenteraad

Ze hebben er 36 jaar op moeten wachten, maar over een paar weken zijn de Nederlanders in de Duitse grensgemeente Selfkant vertegenwoordigd in de gemeenteraad. De Interessengemeinschaft der Niederländer Selfkant (IGNS) komt met 5,29 procent van de stemmen met twee zetels in de nieuwe raad.

Selfkant, een bundeling van negen dorpen net over de grens bij het Limburgse Sittard, was van 1949 tot 1963 Nederlands grondgebied. Daarna gaf Nederland het gebied, dat geannexeerd was ter compensatie van oorlogsschade, terug. De 1.500 Nederlanders die er in de jaren vijftig gingen wonen, behielden hun nationaliteit en verloren hun stemrecht in Duitsland.

Daarin kwam pas verandering toen de Europese Unie enkele jaren geleden lokale verkiezingen openstelde voor alle onderdanen van de EU. Zondag konden de Nederlanders in Selfkant voor het eerst naar de stembus. Slechts een deel van hen stemde overigens op de IGNS. Selfkant is het ideale Europa, zo blijkt uit de woorden van de Nederlander P. Hamers. Hij is een van de initiatiefnemers van de IGNS. Hamers: ,,Duitsers en Nederlanders leven hier gebroederlijk naast elkaar. Wij zijn allemaal Selfkanters en onze voertaal is Limburgs dialect.''