Middeleeuws kasteel ontdekt in Groningen

Bij de aanleg van een bedrijventerrein op het Zernike Science Park in de Groningse wijk Paddepoel zijn vorige week de fundamenten van een middeleeuws kasteel blootgelegd. De archeologische vondst werd dit weekeinde bekendgemaakt op de Open Monumentendag.

Het kasteel, waarvan het bestaan onbekend was, is `Kasteel Paddepoel' gedoopt. Het kasteel had twee verdiepingen en was twintig meter hoog. De resten bevinden zich ongeveer een meter onder het maaiveld. Het kasteel werd begin dertiende eeuw gebouwd en omstreeks 1357 verwoest door de stad Groningen. Dit betekende het begin van het einde van de macht van de `Heren van Selwerd', een adellijk geslacht dat Groningen in leen had van de bisschop van Utrecht. Rond 1400 kocht de stad de rechten af. ,,Prachtig'', zegt gemeentelijk archeoloog Gert Kortekaas. ,,Eén van onze mensen ontdekte een sloot, waarin massief metselwerk zat. Dat is verdacht in een kleigebied. Een proefsleufje bracht één van de kasteelgrachten aan het licht en de eerste verdieping van de omgetrokken zuidgevel van het kasteel.''