Klein zijn in Nederland

Een van de grappigste aspecten van onze tijd is dat hij zwanger is van ziekelijke zelfvergroting en pathologische ego-inflatie. Ik bedoel: wie televisie kijkt of de culturele bijlages volgt, kan het niet ontgaan dat wij de neiging hebben ons oneindig veel groter te voelen dan we zijn – en dat terwijl we al zo groot zijn. Voor het langste volk ter wereld is dit een zonderlinge eigenschap, en zij maakt het leven voor kleine mensen niet gemakkelijker. Dit geldt in het bijzonder voor ongewoon kleine mensen, die vroeger ook wel lilliputters werden genoemd. Maar dat was in de tijd dat literaire verwijzingen (hier naar Swifts Gullivers Reizen uit 1726 waarin de bewoners van Lilliput een hoofdrol spelen) nog niet sneuvelden vanwege onze overgevoeligheid voor gevoeligheden.

Voormalig premier Stepasjin, die veel met de Tsjetsjeense opstandelingen te maken heeft gehad, pleit voor het aanhalen van de contacten met de gematigde Tsjetsjeense president, Aslan

Klein voor altijd, Ned.3, 20.55-22.00u.

    • Bastiaan Bommeljé