Kappers mogen btw-tarief verlagen naar 6 procent

De diensten van kappers zullen in Nederland vanaf volgend jaar zo goed als zeker vallen onder het lage btw-tarief van 6 procent, in plaats van het huidige tarief van 17,5 procent.

Dit bleek na een informele bijeenkomst van de ministers van Financiën van de Europese Unie dit weekeinde in het Finse Turku. De ministers stelden zaterdag een lijst samen van vijf arbeidsintensieve sectoren waarop het lage btw-tarief mag worden toegepast. De maatregel wordt genomen om de werkgelegenheid in deze branches te stimuleren.

Van de vijf sectoren, naast kappers ook de schoonmaakbranche, thuiszorg, woningrenovatie en fiets-, kleding- en schoenreparaties, mag elke lidstaat er twee kiezen. Voor Nederland, dat had aangedrongen op opname van kappersdiensten in de lijst, staat vrijwel vast dat kappers volgend jaar onder het lage btw-tarief zullen vallen. De andere keuze is nog niet bekend.

De brancheorganisatie Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie zei gisteren in een reactie dat kappersdiensten door het besluit goedkoper zullen worden. Ze verwacht een toename van de werkgelegenheid in de branche met tussen de 3000 en 4000 banen. Op dit moment zijn 35.000 mensen in de branche werkzaam.

De ministers kwamen in Turku verder overeen dat twee personen aanspreekpunt zullen worden voor urgente internationale monetaire kwesties, zoals het wisselkoersbeleid rond de euro. Dit worden president Duisenberg van de Europese Centrale Bank en de minister van Financiën van het land dat in het desbetreffende halfjaar voorzitter is van de Europese Unie. Mocht dit een lidstaat betreffen die niet deelneemt aan de euro, dan gaat de verantwoordelijkheid over naar de voorzitter van de euro-11, het overleg van de elf eurolanden.

Over de invoering van de euro besloten de elf eurolanden dat de overgang van nationale bankbiljetten en munten naar eurobiljetten en munten vanaf januari 2002 geen zes maanden, maar twee maanden zal duren.

Na afloop van de bijeenkomst moest de voorzitter, de Finse minister van Financiën Suali Niinisto, toegeven dat er op het gebied van fiscale harmonisatie geen vooruitgang was geboekt. Het Verenigd Koninkrijk verzette zich een voorstel voor de harmonisatie van de belasting op rente-inkomsten, omdat de Londense obligatiemarkt – een van de omvangrijkste ter wereld – daarvan schade zou lijden. Het VK wil dat deze setcor van het plan wordt uitgezonderd. (ANP, AFP, Reuters)