Jeugd Introdans viert jubileum

In 1989 vroeg de directie van Introdans aan danser/educatief medewerker Roel Voorintholt de leiding op zich te nemen van een zelfstandig gezelschap dat de tot dan toe door Introdans verzorgde educatieve taken voor de jeugd zou moeten overnemen. De tiende verjaardag van dit Introdans Ensemble voor de Jeugd is een terechte reden voor het vieren van een feestje, niet alleen binnenshuis maar ook met een programma, waarin goed tot uitdrukking komt wat Voorintholt met zijn groep voor heeft en hoe hij in deze tien jaar zijn ambitieuze ideeën heeft verwezenlijkt.

Zoals zo vaak in de danswereld begon Voorintholt zijn taak in 1989 met nauwelijks financieële middelen en moest hij het zien te redden met groot enthousiasme, onuitputtelijke werklust en onverwoestbaar doorzettingsvermogen. Daaraan, zo is gebleken, heeft Voorintholt geen gebrek. Maar van een adequate structurele subsidiëring van overheidswege is, ondanks de beweringen van Staatssecretaris Van der Ploeg dat hij de culturele vorming van de jeugd zo belangrijk vindt, nog steeds geen sprake. Toch staat er nu een 10 dansers tellende groep, aangevuld met 4 stagiaires, met een repertoire waarin werken van zeer gerenommeeerde choreografen als Hans van Manen, Jiri Kylián, Nils Christe, Ohad Naharin, Nacho Duato, Jean-Christoph Maillot en Mats Ek zijn opgenomen. Geen dansmakers die `men' direct associeert met het maken van balletten voor de jeugd. In veel gevallen werden de nu uitgekozen werken ook niet speciaal gemaakt voor de jeugd, maar ze blijken er uitermate geschikt voor te zijn.

Het is een niet te onderschatten verdienste van Introdans Ensemble voor de Jeugd dat het er in geslaagd is ze te verwerven, want het mes snijdt aan drie kanten: de jeugd krijgt hoogwaardige choreografieën te zien, bijna verloren gegane werken worden opnieuw tot leven gewekt en de uitvoerende dansers worden erdoor tot grotere en betere prestaties geprikkeld. In het jubileumprogramma Feest, waarvan de eerste voorstelling werd bijgewoond door H. K. H. Prinses Margriet, zijn In the Future van Hans van Manen (uit 1986 gemaakt voor het Scapino Ballet), diens Clogs (uit 1987) en het duet uit P Norbotten van Mats Ek (1985, Cullberg Ballet) lichtende voorbeelden van het door Voorintholt gevoerde beleid. Het zijn stuk voor stuk belangrijke aanwinsten, goed en met gevoel voor de stijl gedanst door een team levendige, kundige dansers.

Maar ook nieuw gecreëerd werk krijgt een plaats. Nils Christe maakte speciaal voor dit jubileum Diner Dansant, ook al een waardevol werk, want het is pittig, zit goed in elkaar, is dans van begin tot eind en maakt een effectief gebruik van atributen en decoronderdelen (servetten, bestek, stoelen en een grote ovalen tafel). Keso Dekker ontwierp de geraffineerd sjieke kostuums en het al even stijlvolle toneelbeeld (een gedekte tafel en wat glanzend koorden als sierlijke guirlandes tegen de achterwand). Dat er meer gaande is dan een bruisend partijtje wordt voelbaar, maar die kleine prikkelingen hebben geen echte invloed op de feestvreugde.

Het is een goed idee de verschillende choreografieën als een doorgaande voorstelling te presenteren, al waren de overgangen niet echt goed geslaagd. Daar moet nog aan gesleuteld worden. Aardig was de presentatie in deze voorstelling van het werk van het educatieve, in scholen werkende team. Zo'n dertig 13- en 14-jarigen lieten zien waarmee ze in diverse workshops bezig zijn geweest en hoe serieus ze dat hebben gedaan. Ronduit briljant was de getoonde video-collage van fragmenten uit het tienjarig bestaan van de groep. Video-master Henk van Dijk selecteerde de in stijl, aankleding en sfeer zeer uiteenlopende fragmenten zodanig dat ze naadloos aansloten bij Strawinsky's muziek voor Petroesjka die ze tot een geheel smeedde. Heel knap!

Gezelschap: Introdans Ensemble voor de Jeugd. Wereldpremière: Diner Dansant, choreografie: Nils Christe, muziek: Steve Reich, decor en kostuums: Keso Dekker. Premières voor Introdans: In the Future, Hans van Manen/David Byrne, Clogs, Hans van Manen/Kees van Baaren, Duet uit På Norbotten, Mats Ek/J.P.Nyström. Gezien: 11 september, Schouwburg Arnhem. Toernee t/m febr. Inl.: 026.35.12.111

    • Ine Rietstap