Internationale beurzen

LONDEN

Het positieve effect van een lagere wisselkoers voor de euro, die vanmorgen zakte van 1,053 dollar per euro tot 1,032 dollar, overheerste vanmorgen aanvankelijk de Europese beurzen. Maar langzamerhand kreeg de zwakke obligatiemarkt de overhand en drukte de koersen op de aandelenbeurzen in de min. In Londen was de FTSE-index na een voortvarende start 0,2 procent lager op 6180 punten.

FRANKFURT

Ook in Frankfurt sloeg de stemming om. De DAX-index was 0,3 procent lager op 5465 punten. Positieve uitzondering waren auto-aandelen van DaimlerChrysler, Volkswagen en BMW. Morgen begint de autoshow in Frankfurt. Op de Duitse obligatietermijnmarkt bereikte de koers van de bund-future, het termijncontract op de toonaangevende Duitse tienjaars-staatsobligatie, een dieptepunt dat de stemming in Frankfurt bedierf.

PARIJS

Het grote nieuws in Parijs was de voorgestelde megafusie tussen TotalFina en Elf. De handel in de aandelen van de betrokken oliemaatschappijen was tot het middaguur opgeschort in afwachting van details. De CAC-index kon dus niet profiteren, en stond 0,1 procent lager op 4741 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft vandaag het optimisme van eind vorige week behouden. Het Nikkei-gemiddelde sloot 198,27 punten (1,12 procent) hoger op 17.909,29 punten. Evenals vorige week beheersten positieve groeicijfers van de economie de beursvloer. De Japanse centrale bank deed daar vandaag nog een schepje bovenop door zich in haar maandelijkse rapport voorzichtig optimistisch uit te laten over de economische situatie in Japan. Volgens de centrale bank zijn verbeteringen vooral zichtbaar in de exportsector. Bovendien neemt de industriële productie toe, aldus het rapport.

Op de overige beurzen in Azië was de stemming voor het merendeel positief. In Hongkong sloot de Hang-Sengindex de ochtendhandel af met een winst van 1,1 procent, maar moest terug naar een overanderde stand. De Zuid-Koreaanse aandelenkoersen eindigden gemiddeld 1,97 procent in de plus. In Australië daalde de All Ordinaries-index 0,88 procent.