`Gemodificeerd eten heimelijk onderzoeken'

De Britse regering moet nieuwe veldproeven met genetisch gemanipuleerd (GM) gewas in het geheim laten houden. De huidige openheid helpt slechts de protestcampagnes die vitaal onderzoek bedreigen, het debat over GM verstoren en op termijn de Britse welvaart bedreigen.

Dat zegt de Britse wetenschapper en zakenman Sir Richard Sykes. Sykes is voorzitter van de British Association for the Advancement of Science (BAAS), een in 1831 opgerichte vereniging voor de popularisering van wetenschap en technologie. Hij is ook bestuursvoorzitter van Glaxo-Wellcome, een farmaciebedrijf met een jaaromzet van acht miljard pond (27 miljard gulden) dat grote belangen heeft in genen-technologie.

Volgens Sykes loopt het Verenigd Koninkrijk bij de ontwikkeling van deze technologie nu al achter op een groot aantal landen, waaronder steeds meer ontwikkelingslanden. Die zullen hun voorsprong uitbouwen als de regering niet ophoudt met ,,dubbele signalen'' te geven. Sykes sprak tijdens de opening van het 160-ste BAAS-festival, in Sheffield, met als thema `welvaart door wetenschap'.

De Britse regering heeft vorige maand een nieuwe reeks proeven toegestaan en tevens bekend gemaakt waar die worden gehouden, waarna protestgroepen hebben beloofd opnieuw poefakkers te zullen vernielen. Anderzijds heeft de regering de bouw van een GM-laboratorium bij Cambridge verboden. Dat lab zou gefinancierd worden door Sykes' bedrijf. ,,Dat geeft top-wetenschappers wereldwijd het teken dat ze elders hun heil moeten zoeken'', aldus Sykes.

Een lobbygroep van boeren die aan GM-veldproeven meedoen heeft eerder gewaarschuwd dat GM-bedrijven hun activiteiten in het buitenland zullen onderbrengen. GM-technologie is in het Verenigd Koninkrijk sterk omstreden en na de gekke koeienziekte de belangrijkste consumentenvrees.

Vanaf volgende week zijn alle Britse eetgelegenheden verplicht op hun menukaart te vermelden in welke gerechten GM-produkten zijn verwerkt. Uit een enquete die de BBC vandaag publiceert blijkt echter een kleine minderheid van de restaurants, pubs, hamburgerrestaurants en fish & chips-winkels in staat te zijn om de richtlijn in praktijk te brengen.