Eurorellen

Borussia Dortmund laat zijn supporters thuis nu het in de Champions League op Rotterdamse grond tegen het beruchte Feyenoord moet voetballen. De burgemeester van Brugge verbiedt de wedstrijd tussen Club Brugge en Anderlecht omdat er ernstige rellen te verwachten zijn. De organisatoren van het Euro 2000, Nederland en België, houden de adem in. Hoe moeten zij zich bewapenen tegen het virus van de haat dat zo vroeg in het seizoen alweer om zich heen schijnt te grijpen?

Vriendschappelijke interlands lenen zich voor het testen van de veiligheidsmaatregelen. Bij Nederland-België werd een groot deel van Rotterdam-Zuid hermetisch afgesloten en vonden niets vermoedende burgers plotseling barricades op hun weg. De massaal aanwezige politie trok zelfs drie ringen om het stadion opdat er geen muis zonder toegangskaartje doorheen kon glippen. De Luikse Rijkswacht deed iets dergelijks ter gelegenheid van het oefenduel tussen België en Marokko. Het regende daar klachten over de chaotische aanpak.

In Warschau was het menens. Engeland speelde er afgelopen woensdag tegen Polen zijn laatste kwalificatiewedstrijd. De avond vóór de wedstrijd braken in het centrum van de stad rellen uit en vielen aan Engelse kant vijf gewonden. In het kleine stadion van Legia Warschau, waar slechts vijftienduizend toeschouwers terecht konden, duurden de vijandigheden voort. Op de tribune ontstond een veldslag nadat Poolse vuurpijlen in het Engelse vak waren geschoten. FIFA-voorzitter Blatter zat hoofdschuddend op het VIP-terras. Hij en zijn bestuur beraden zich al enige tijd over een verzoek van Engeland in het jaar 2006 het WK te organiseren.

Dat is voor het land van hoop en glorie de enige kans om nog eens ver te kunnen in een groot titeltoernooi. De eindronde van het EK volgend jaar lijkt inmiddels al een brug te ver voor het team van Kevin Keegan dat in Warschau 0-0 speelde en daardoor in groep vijf naar de wachtkamer is verbannen. De tweede plaats die recht geeft op barrageduels tegen een andere tweede, wordt alleen bereikt indien groepswinnaar Zweden op zaterdag 9 oktober in Stockholm van Polen wint.

Nederland en België mogen uiteraard de vlag uitsteken als het leger van onverbetelijke raddraaiers dat het Engelse elftal in voor- en tegenspoed `ondersteunt', volgend jaar gewoon thuis kan blijven. Het handhaven van de openbare orde wordt dan in elk geval minder problematisch. Minister Peper peinst er dan ook over de Zweedse UEFA-voorzitter Johansson op diens verantwoordelijkheid te wijzen.

Hij, Johansson, zou zo onopvallend mogelijk kunnen proberen de Engelsen buiten de eindronde te houden door een gelijkspel van Zweden tegen Polen te `organiseren'. Zo lastig hoeft dat toch niet te zijn. De ploeg van Henke Larsson en Stefan Schwartz heeft er geen belang bij tegen de Polen het onderste uit de kan te halen en sommige spelers sparen hun kachten natuurlijk ook liever voor de zware clubcompetitie.

Een andere mogelijkheid is de scheidsrechter op het juiste spoor te zetten. De Oostenrijker die de wedstrijd Polen-Engeland leidde, verhinderde waarschijnlijk al een Engels succes door geen strafschop te geven nadat Scholes onderuit was gehaald.

De bij Sunderland spelende middenvelder Schwartz die eerder al voor Arsenal, Florentina en Valencia uitkwam, houdt echter bij hoog en bij laag vol dat zijn team op 9 oktober er alles aan zal doen om de Polen te verslaan. ,,Engeland kan gerust zijn, wij zullen vol gas geven'', zegt hij in The Times van zaterdag. ,,Het publiek in Stockholm verwacht dat trouwens ook van ons.''

Maar het vlees is zwak, zeker van een voetbalmiljonair. De Zweden zijn geplaatst en kunnen zich daarnaar gedragen. De drang om te overleven ontbreekt, net als afgelopen woensdag bij de Italianen die in Napels tegen Denemarken na met 3-2 verloren. De Italianen waren vóór het duel al zo goed als zeker van hun kwalificatie en deden geen stap teveel. De wel voor hun laatste kans vechtende Denen profiteerden er gewiekst van.

    • Ben de Graaf