Euromunten twee weken voor invoering verkrijgbaar

De euro komt twee weken voor de officiële invoering op 1 januari 2002 in omloop. Euro's zijn dan nog niet geldig als wettig betaalmiddel, maar zijn wel alvast in beperkte hoeveelheden verkrijgbaar. Zo kunnen consumenten wennen aan de nieuwe Europese eenheidsmunt.

De ministers van Financiën van de elf landen die deelnemen aan de Economische en Monetaire Unie (EMU) hebben dat afgesproken op een informele bijeenkomst afgelopen weekeinde in Finland. Minister Zalm (Financiën) wilde daar een regeling treffen die het voor slechtzienden en ouderen gemakkelijker zou maken te wennen aan de euro.

Omdat het moeilijk is onderscheid te maken tussen groepen consumenten, hebben de ministers besloten de munten vanaf half december aan iedereen beschikbaar te stellen. Op banken en postkantoren zijn vanaf dan voor circa 8,50 gulden `starterskits' te koop, die van alle acht euromunten één exemplaar bevatten.