De black power van Serena is verwoestend

Een vriendin van de inmiddels bejaarde Althea Gibson vertelde Serena Williams onlangs dat de Amerikaanse kampioene nog één wens had. Ze wilde niet sterven als de enige donkere tennisster die een grandslamtoernooi had gewonnen. Eénenveertig jaar na de laatste zege van Gibson op de US Open belichaamde Serena Williams de black power in het vrouwentennis, want de 17-jarige Serena bleek voor Martina Hingis één Williams te veel. In twee sets (6-3, 7-6) veroverde Serena de eerste grandslamtitel voor de familie Williams, die eigenlijk voor haar zus Venus was gereserveerd.

Een dag nadat Hingis een familiefinale op Flushing Meadows had verijdeld door de 19-jarige Venus Williams te verslaan, boog ze diep voor het verwoestende slagenarsenaal van de anderhalf jaar jongere Serena. Het moet voor Venus een wrange gedachte zijn geweest dat uitgerekend `het zusje met de spieren', zoals ze Serena meestal beschrijft, een nieuw tijdperk bij de vrouwen aankondigde. Het kan niet anders of Hingis en Davenport, de huidige nummers 1 en 2 van de wereld, hebben op de US Open de rode loper uitgerold voor een nieuwe tenniskoningin.

Aangezien de hiërarchie in de familie Williams na de US Open is gewijzigd, mag Serena voorlopig de meeste aanspraak maken op de eerste plaats op de WTA-ranking. Nooit had ze haar oudere zus zo aangeslagen gezien als na haar nederlaag in de halve finales tegen Hingis. ,,Jij moet nu voor twee spelen'', stamelde de ontgoochelde Venus. Serena besefte wat haar te doen stond in de wetenschap dat zij wel over de wapens beschikte om Hingis te ontmaskeren. Bovendien toonde Serena Williams zich zaterdagavond net als in haar duel met Davenport mentaal onbreekbaar in de cruciale fase.

Twee jaar geleden bezweek haar zuster Venus in haar eerste grandslamfinale in New York tegen Hingis nog onder de spanning. Maar de arm van Serena begon pas te trillen, toen zij op het punt stond een bij vlagen formidabel debuut in de eindstrijd van een grandslam te bekronen. Bij een 5-3 voorsprong in de tweede set had ze twee matchpoints op de service van Hingis, die tot dat moment het idee had gekregen dat ze een kickbokser trof.

De knock-out bleef nog even uit. Puur op instinct wist Hingis de matchpoints te overleven tot het beest in Serena Williams weer ontwaakte bij een setpoint op 6-5 voor de vijfvoudig grandslamkampioene. Toen gooide de Amerikaanse weer handgranaten over het net en in de tiebreak wist Serena al dat ze niet meer kon verliezen. ,,Ik houd me altijd voor dat ik met mijn service onmogelijk een tiebreak kan verliezen'', zei Williams later. Ze wist niet of ze moest schreeuwen, lachen of huilen, nadat Hingis geen antwoord meer had op het derde matchpoint. ,,En dus deed ik alles tegelijk'', vertelde Serena.

Een week geleden balanceerde ze in de derde ronde van de US Open nog op de rand van uitschakeling, toen de 16-jarige Kim Clijsters op 5-3 in de derde set voor de wedstrijd serveerde. Het Vlaamse talent maakte in de volgende vier games welgeteld één punt, want Serena is nu eenmaal de dromer èn de rapper in de familie Williams. Het soms angstaanjagende fanatisme van Venus is haar vreemd. Vorig jaar nog las Serena op de tribunes in Melbourne haast verveeld een boek als Venus moest spelen. Braaf luisterde ze naar haar strenge mama Oracene ter compensatie van de grootspraak van papa Williams die Venus zaterdag trachtte te troosten door haar twee grandslamtitels in het jaar 2000 in het vooruitzicht te stellen.

Serena straalt nog de natuurlijke frisheid uit van een puber, die niet weet wat haar allemaal overkomt. Op de vraag wat de volgende droom was na haar verbluffende machtsgreep op Flushing Meadows antwoordde ze giechelend: ,,Dat weten jullie wel, een bezoek aan Disneyworld.'' Zou Serena zich realiseren dat haar hele leven één groot Disneyland is geworden nu ze hard op weg is de tennissport te regeren? De familie Williams verdiende op de US Open 1 miljoen dollar aan prijzengeld – Serena gunde Venus een troostprijs in het dubbelspel – en blozend kreeg de nieuwe kampioene president Clinton en zijn dochter vanuit Nieuw-Zeeland aan de telefoon.

De Williams-zusters hebben de contouren van hun sport in het volgende millennium al geschetst en Hingis concludeerde in New York dat het haar steeds zwaarder zal vallen de aanslagen van de powertennissers te pareren. Indirect schilderde Hingis zichzelf af als een tussenpaus die twee jaar geleden als tiener het kwetsbare repertoire van de oude generatie blootlegde. Maar de 30-jarige Steffi Graf is al gestopt, de even oude Jana Novotna bergt haar racket op en Arantxa Sanchez-Vicario en Monica Seles weten na de US Open zeker dat ze niet meer voor de hoofdprijzen zullen spelen.

De toekomst is aan de nieuwe topvier, Hingis, Davenport, Venus en Serena Williams, waarbij jonge talenten als Dokic, Lucic, Clijsters en wellicht de Russinnen Kournikova en Dementieva nog aansluiten. Swingend kondigde Serena Williams op de US Open echter een volgende aanslag op de heerschappij van Hingis aan. Hoewel moeder Melanie Molitor de regie weer in handen heeft, concludeerde haar dochter dat ze snel moet aansluiten bij de nieuwe trend.

Hingis' fenomenale anticipatievermogen is een dun schild geworden tegen de slagen van hardhitters als Davenport en de Williams-fenomenen. ,,Nooit heb ik tijdens een partij zo onder druk gestaan als tegen Serena Williams'', biechtte Hingis op. ,,Tot nu toe sloop ik altijd tussen de kracht en het loopvermogen van de Williams-meiden door en worstelde ik me onder de slagen van Davenport vandaan. De les van de US Open is dat ik fysiek sterker moet worden om aan de top te kunnen blijven.''

Hoeveel uren Hingis ook in het krachthonk doorbrengt, nooit zal ze lijken op die prachtige atlete Serena Williams, die haar zus op de US Open één stap voor was.

    • Robèrt Misset