APEC wil einde aan landbouwsubsidies

De landen rondom de Stille Oceaan, verenigd in de APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation), willen dat alle landbouwsubsidies worden afgeschaft. De APEC gaat zich daarvoor inzetten tijdens het komende overleg binnen de vrijhandelsorganisatie WTO. Dat is besloten tijdens de jaarlijkse vergadering van APEC-lidstaten, die de afgelopen dagen plaatsvond in het Nieuw-Zeelandse Auckland.

De 21 lidstaten van de APEC, waarbij naast de Aziatische landen ook de Verenigde Staten zijn aangesloten, willen zo de druk op de Europese Unie opvoeren. Een groot deel van de landbouwsubsidies wordt verstrekt in de EU. Dankzij deze subsidies kunnen Europese boeren hun concurrentiepositie handhaven ten opzichte van aanbieders van buiten de Europese Unie.

De WTO begint eind november met een nieuwe onderhandelingsronde over vrijhandel en afschaffing van handelsbelemmeringen. De APEC heeft de afgelopen dagen alle partijen nog eens opgeroepen vaart te zetten achter het scheppen van een vrijhandelszone. In 2010 moeten vrijwel alle handelsbarrières zijn geslecht, vindt de APEC. De lidstaten ervan hebben zelf gisteren een pakket maatregelen gelanceerd om in de eigen regio handelsbelemmeringen op te heffen en de financiële markten beter te laten functionerne.

Het economisch forum van landen rond de Stille Oceaan heeft de bijeenkomst ook aangegrepen om de VS en China te manen hun slepende overleg over de toetreding van Peking tot de WTO af te ronden. De VS weigeren tot nu toe China toe te laten. (Reuters, AP)