Actie tegen monopolie in gen-gewassen

De grootste producenten van genetisch gemanipuleerde gewassen moeten zich nog dit jaar voor de rechter verantwoorden. Ze zouden biotechnologieën commercieel uitbuiten waardoor ze de agrarische markten in een wurggreep houden. Amerikaanse biotechactivisten en boeren gaan de rechtszaak aanspannen, zo meldt de Financial Times vandaag. Europese, Latijns-Amerikaanse en Aziatische boeren sluiten zich hierbij aan, aldus de Britse zakenkrant. In ongeveer dertig landen zal worden geprocedeerd. Onder de aangeklaagde biotech- en farmacieconcerns bevinden zich naar alle waarschijnlijkheid DuPont, Monsanto (beide VS) en het Zwitserse Novartis. Samen met het Zweeds-Britse AstraZeneca en het Frans-Duitse Aventis beheersen zij de markt voor genetisch gemanipuleerde gewassen. (ANP)