Zomer onverwoestbaar

De recordboeken kunnen nog gesloten blijven, maar zo langzamerhand wordt het toch wel duidelijk dat de temperaturen die we momenteel meemaken, voor september zeer ongebruikelijk zijn. Om een warmer begin van september te vinden, moeten we exact 50 jaar terug in de tijd, toen de gemiddelde etmaaltemperatuur nog ruim een halve graad hoger lag.

Aan de zuidwestflank van een krachtig, nog opbouwend hogedrukgebied boven de Oostzee, voert een matige zuidoostenwind vandaag droge en zeer warme lucht aan. Bij volop zonneschijn stijgt het kwik dan ook naar waarden tussen 24 en 29 graden.

Na een zwoele nacht lijkt het morgen zelfs nog iets warmer te worden, in het oosten en zuidoosten wordt het dan lokaal 30 graden. Opnieuw is het zonnig, maar later verschijnt er in het westen van het land enige bewolking. Deze hangt samen met het opdringen van koelere oceaanlucht en zeer lokaal zou er 's avonds in het westen een enkele onweersbui kunnen vallen.

De koelere lucht komt echter boven of vlak ten westen van ons land tot stilstand en deze status quo duurt maandag voort. Het oosten is dan zonnig en zeer warm, lokaal 30 graden. Het westen krijgt een enkele bui en maximumtemperaturen rond 23 graden.

Het lijkt erop dat dinsdag en woensdag de zon ook in het westen terugkeert en met maxima tussen 24 en 31 graden blijft het ongebruikelijk warm voor september.