Vliegtuighinder

Minister Netelenbos is, blijkens een artikel in NRC Handelsblad van 7 september, bereid voor het derde jaar in successie `beperkte' overschrijdingen van de wettelijke geluidsgrenzen rond Schiphol toe te staan. Overschrijdingen worden niet bestraft op grond van de nieuwe regels voor geluidsoverlast die nu in voorbereiding zijn. Dat is fijn voor de rechter: kan-ie meteen naar huis, want wat valt er voor hem nog te doen, wanneer ministers decreteren dat het morgen allemaal anders wordt?

Wat de geluidsnormen tijdens nachtelijke uren betreft, zal de minister `minder coulant' zijn. Er hebben zich `inmiddels enkele overschrijdingen voorgedaan' maar die betroffen `zogenoemde absurditeiten'.

Ik citeer uit mijn `nacht'boek: Op 22 augustus j.l. overvliegende toestellen om 01u.02, 01u.04, 01u.06, 01u.09, 01u.35, 01u.48, 02u.01, 02u.06. En op 30 augustus: 02u.25, 02u.38 en 02u.48.Ik tel achttien maal zeer nare nachtelijke vliegtuighinder tussen 19 en 31 augustus. Er zal wel eens iets fout genoteerd staan; ook kan mijn klok soms wat voor- of achterlopen. Om de Commissie Geluidhinder Schiphol niet op het verkeerde been te zetten, controleer ik alles tegenwoordig (`Ja, ik zie echt een vliegtuig, het is dus niet een vrachtwagen die ik meende te horen.') Leuke nachten zijn het.

Ik slaap niet in een prullenmand op een parkeerplaats, noch lig ik tussen de koeien in de wei van mijn buurman. Ik woon in een huis gelegen onder de Buitenveldertbaan.

    • Thecla de Waal